- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Britanski analitičar: Zapad šokiran nakon napada ruskih snaga na objekte u Kijevu

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUPVO sistem "Patriot"
PVO sistem Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Zapad je šokiran ruskim raketnim napadima na strateške objekte u Ukrajini, koji su doveli do uništenja dva sistema „patriot“, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na Jutjub kanalu „Duran“.
„Dva velika napada koja su se dogodila 29. decembra i 2. januara bila su apsolutno razorna... Očigledno je da su Amerikanci i Ukrajinci, kao i njihovi zapadni saveznici, šokirani ovim napadima. Postoji veliki broj dokaza da doveli su do uništenja najmanje dve baterije sistema PVO ‘Patriot’“, rekao je on.
Prema rečima stručnjaka, Rusija je uspela da pogodi mnogo strateških ciljeva, vojne infrastrukture i opreme neprijatelja. Ozbiljno su oštećena industrijska preduzeća u blizini Kijeva, precizirao je Merkuris.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je u poslednje vreme na teritoriji Ukrajine izvršeno 50 grupnih i jedan forsirani napad visoko preciznim oružjem i dronovima. Ciljevi su bili objekti vojno-industrijskog kompleksa, vojni aerodromi, arsenali i mesta raspoređivanja vojske.

Odgovor na terorističke napade ukrajinskih snaga

Merkuris smatra da će ruska vojska dosledno potiskivati ukrajinsku vojsku na zapad kao odgovor na terorističke napade Kijeva.
„Rusija će na terorističke napade Oružanih snaga Ukrajine odgovoriti neverovatno disciplinovano: nastaviće svoju vojnu operaciju i potiskivati neprijatelja sve dalje i dalje na zapad“, prognozirao je stručnjak.
Kako je primetio, dejstva Kijeva samo potvrđuju da se operacija mora završiti do pobedničkog kraja.
Moskva će iz ovog sukoba izaći vojno jaka, a takođe će ojačati svoje međunarodne pozicije, posebno među zemljama Globalnog juga, ocenio je Merkuris.
Ukrajinske oružane snage izvele su 30. decembra napad Belgorod. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, napad je izveden raketama „oljha“ sa kasetnim punjenjem i češkim sistemima „vampir“. Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su većinu raketa, ali je nekoliko jedinica municije i kasetnih delova palo na grad.
O potpunom slomu jedne vojne sile koja je mogla biti najveća pogledajte u emisiji „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala