- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2024
Pratite nas
U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi održana je Božićna liturgija koju je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
Ruski patrijarh je poručio da praznik Rođenja Hristovog uči da će vera u Boga dovesti do pobede i da vladavina zla ne može biti večna.
„Svaki crkveni praznik nas podseća da je Bog svemoćan, da je Bog pobedio đavola, da je u liku Gospodnjem pobeđeno ljudsko zlo. Naša vera je optimistična, u njoj ne može biti malodušja, straha od teškoća, a često i od neke vidljive prevlasti zla. Ako je Bog sa nama, onda je s nama istina, sa nama je pobeda. Svemu tome nas uči praznik Rođenja Hristovog“, rekao je patrijarh Kiril.
Tokom liturgije, poglavar Ruske pravoslavne crkve poklonio se ikoni Trojice Andreja Rubljova koja se nalazi u vitrini, a koja je dan ranije dostavljena u Saborni hram iz Sveruskog umetničkog naučno-restauratorskog centra.
Remek-delo drevnog ruskog ikonopisa, ikonu „Sveta Trojica“, ili „Gostoljublje Avramovo“, Rubljov je naslikao u 15. veku za Trojice-Sergijevu lavru, gde se nalazila do 20-ih godina 20. veka. Posle revolucije 1929. godine, ikona je preneta u Državnu Tretjakovsku galeriju. Tokom proslave 600 godina od pronalaska moštiju Svetog Sergija Radonježkog 2022. godine, ikona je stavljena na poklonjenje u Sergijevu lavru.
Inače, Hram Hrista Spasitelja je najveći u Rusiji ovog tipa i u njemu može da stane oko 10.000 ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala