- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako su orao i lav vekovima čuvali identitet Srba | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2024
Pratite nas
Kakvu je ulogu imao grb u očuvanju identiteta srpskih vladarskih porodica Nemanjića, Lazarevića, Brankovića i Kotromanića, kako je uspeo da opstane tokom osmanske vladavine – za Sputnjik otkrivaju autori izložbe „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja” Janko Vračar i Dejan Došlić.
Da li će veštačka inteligencija zameniti arhitekte, hoće li crtež urađen olovkom na papiru u eri računara biti zaboravljen, šta nedostaje današnjim arhitektama da stvore gradove u kojima je moguće živeti prijatno i po meri čoveka – pitamo Slobodana Maldinija, koautora nedavno otvorene izložbe „Arhitekta kao crtač i slikar“.
Šta nam sve otkrivaju rukopisi koje je sakupljao i od uništenja i zaborava spasio sveštenik i akademik Radoslav Grujić, a zbog čega je zaboravljen njegov rad na očuvanju kulturne baštine - za „Orbitu kulture“ govori načelnik Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije Vladan Trijić.
Koliko čojstvo kao vrlina živi u našem narodu i koliko je – a naročito deci – potrebno danas da se napajaju najsvetlijim primerima iz prošlosti – za Sputnjik objašnjavaju Milena Kovačević, autorka knjige za decu „Budi čovek – primeri čojstva kod Srba“ u kojoj su prikazani primeri odbrane drugih od sebe, od Karađorđa do naših dana i Aleksandar Miljević, glavni urednik i vlasnik izdavačke kuće „Dobro dete“.
A šta se krije iz naslova novog romana „Niotkuda s ljubavlju“ koji je, posle hrvatske, odnedavno i pred srpskom publikom, da li se pažnja koju je ovo delo izazvalo tiče nekih izvanumetničkih ili ipak i pre svega najboljih književnih razloga – pitamo našeg pisca iz Zagreba Đorđa Matića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Kako su orao i lav vekovima čuvali identitet Srba | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala