Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zvanična politika Londona: Svako je nevin dok se ne dokaže da je ⎯ Srbin

© AP Photo / Matt DunhamKarantin u Londonu
Karantin u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
U današnje vreme, dirigent zapadne politike prema Srbiji su SAD. Međutim, Velika Britanija toj politici daje ritam. A ritam kaže da je svako nevin dok se ne dokaže da je - Srbin. Tako će Britanija Bosnu braniti od Srba, Kosovo od Srbije, Crnu Goru od Srpske crkve. To je politika prema kojoj treba da se odredimo kao prema elementarnoj nepogodi.
Ovako istoričar Čedomir Antić komentariše britansku politiku prema Srbiji u svetlu posete britanskog šefa diplomatije Dejvid Kamerona Prištini.
Kameron je, podsećamo, odabrao Prištinu kao destinaciju za svoju prvu posetu Balkanskom poluostrvu u svojstvu šefa britanske diplomatije i obećao da će Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći Prištini u lobiranju za priznanje samoproglašenje nezavisnosti.
Na Kameronove reči promptno je odgovorio šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazvavši ih licemernim. U odgovoru Kameronu, Dačić se pozvao i na simboliku murala „Britannia Pacificatrix“, na kojoj su Britaniji uz skute predstavljene Srbija, Crna Gora i Belgija.

Za Britaniju, Srbija je „neizabrana saveznica“

Ova slika, koja se nalazi u Forin ofisu možda i nije najbolji primer nekadašnjeg srpsko-britanskog ratnog savezništva i prijateljstva jer zapravo predstavlja nadmoć britanske rase posle pobede u Prvom svetskom ratu. Međutim, Dačić i nije imao na šta drugo da se pozove jer primera britanskog prijateljstva prema Srbiji gotovo i da nema.
Prema Antićevim rečima, potpuno je besmisleno pozivati se na srpsko-britansko savezništvo iz Prvog i Drugog svetskog rata.
Jedan britanski diplomata iz vremena Prvog svetskog rata napisao je paškvilu, koja je kružila hodnicima Forin ofisa, u kojoj je označio Srbiju kao „neizabranu saveznicu“, navodi naš sagovornik.
„Dakle, ni u Prvi, ni u Drugi svetski rat Britanija nije htela da uđe i nikada nije bila sigurna, a ni danas nije sigurna oko njih. Jedino Holokaust i činjenica da je nacistička Nemačka išla na to da zauzme Britaniju vodi ka tome da kažu da je rat bio opravdan. Inače, za njih su ratovi generalno neopravdani“, kaže Antić.

Glavni izvođač američkih radova

Ako se izuzmu dva svetska rata, središte britanske politike prema Balkanu i Srbima bilo je opstanak Osmanskog carstva, opstanak ranije podele Istočne Evrope i Balkana kako se ne bi dozvolila nova raspodela snaga, kao i da se ne dozvoli jačanje Rusije i stvaranje južnoslovenske države koja ne bi bila neka vrsta nastavka Habsburške monarhije.
„To je suština i to je britanska politika bila i ona je i danas to. Britanija danas nije nosilac radova, ona je pomoćnik SAD. SAD su ratom sa Srbima završile Hladni rat. To je bila vojna pobeda u Hladnom ratu kojom je sve naplaćeno i postavljena nova šahovska tabla tako što su obespravili srpski narod“, ističe Antić.
I značaj Kosova i Metohije za britansku politiku treba posmatrati u kategorijama koje Britaniju svrstavaju u red glavnog izvođača američkih radova. Kosovo nije tek obična teritorija – radi se o muslimanskoj naciji koja je u potpunosti proamerička i prozapadna. Radi se o jednom od najvažnijih kopnenih „nosača aviona“ za NATO, objašnjava Antić.
Bez kontrole Kosova i Metohije ne može se govoriti o osvajanju Srednje Azije, posebno o rasparčavanju Rusije, o čemu se na Zapadu već duže vreme ozbiljno govori i sanja, dodaje on.
Kakva je britanska politika prema Srbiji najbolje ilustruje činjenica da su se nekadašnji premijer Toni Bler i njegov šef diplomatije Robin Kuk posvađali oko agresije na Irak; oko pitanja agresije na Srbiju bili su jedinstveni i saglasni. Tako da britanska politika prema Srbiji nikada nije bila promenjena, zaključuje Antić.
Pogledajte i:
 Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
SRBIJA
Dačić poručio Kameronu: Ili sklonite mural ispred kabineta u Londonu, ili povucite reč iz Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala