- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Srbiji prošle godine registrovano 9.000 preduzetnika i firmi sa ruskim učešćem

CC0 / Unsplash / Popis stanovništva
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
U Srbiji je prošle godine registrovano 9.000 individualnih ruskih preduzetnika i firmi s ruskim učešćem, pokazuju podaci lokalnih poslovnih konsultanata koje je preneo Komersant.
U 2022. godini je zabeleženo 6.000 novih registracija u Srbiji, dok je njihov broj u 2021. godini iznosio manje od 2.000.
Kao glavne faktore za pokretanje ruskog biznisa u Srbiji navode i blizinu Evropske unije, prijateljski odnos prema Rusima i relativno kratak, tročasovni let od Moskve do Beograda. Pored toga, proces registracije preduzeća ili individualnog preduzetnika sličan je ruskom, ali traje duže, oko dva meseca.
Suvlasnik lanca popularnih ruskih kafića u Beogradu Anatolij Pobožev je izjavio da se početno ulaganje od oko 10.000 evra vratilo za osam meseci. On se požalio na probleme sa nabavkom materijala, a slične probleme prijavljuju i ruski saloni lepote.
U protekle dve godine Rusi su u Srbiji otvorili i vrtiće, knjižare ili kozmetičku proizvodnju, ali IT stručnjaci su bili najaktivniji u razvoju tržišta, a srpske vlasti im pružaju više pogodnosti.
Rusi kao predsnost srpskog tržišta navode nizak porez na dohodak od 15 odsto, kao i prisustvo velikih transportnih koridora koji prolaze kroz Srbiju i privlače kompanije koje se bave logistikom.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala