- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pobuna plemena Navaho zbog skrnavljenja Meseca: NASA nosi posmrtne ostatke i DNK na Zemljin satelit

CC0 / rawpixel.com / Chaiwoot Pooh / Površina Meseca
Površina Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uskoro će lansirati svoju prvu svemirsku letelicu u pokušaju mekog sletanja na Mesec od vremena Apola, u istorijskoj saradnji s privatnim kompanijama. Misija uključuje ispitivanje radijacije na površini Meseca i prenos pošiljke koja uključuju kremirane ostatke i DNK koji će zauvek ostati na Zemljinom satelitu.
Astrobotikov lender Peregrin trebalo bi da bude lansiran 8. januara na raketi kompanije United Launch Alliance koja kreće na svoje prvo putovanje u sklopu Nasinog komercijalnog partnerstva kao bi se uštedeo novac američke svemirske agencije.
Kompanija Celestis koja takođe učestvuje u misiji objavila je da je u njenoj pošiljci 69 pojedinačnih posmrtnih ostataka, uključujući pokojnog tvorca Zvezdanih staza Džina Rodenberija, pisca naučne fantastike Artura Klarka i psa imena Indika-Nudl Fabiano. Kako su naglasili, kremirani ostaci ostaće u lenderu.
Korisnici ove usluge su platili početne cene od 12.995 dolara za transport, navedeno je na sajtu kompanije.

Pobuna domorodačkog plemena: Skrnavite Mesec

Narod Navaho, najveće američko domorodačko pleme, izrazilo je zabrinutost zbog prisutnosti kremiranih ljudskih ostataka u letelici a potom na Mesecu, a misiju su okarakterisali kao skrnavljenje Meseca koji ima sveto mesto u njihovoj kulturi.
Vođa naroda Navaho Buu Nigren izrazio je u pismu zvaničnicima Nase duboku zabrinutost i razočaranje pozvao ih da odlože lansiranje.

"Mesec ima sveto mesto u mnogim domorodačkim kulturama pa i našoj", napisao je Nigren.

Nasa se izvinila i obvezala da će se ubuduće konsultovati sa Indijancima, prenose mediji.
Nasin administrator za istraživanje Džoel Kerns rekao da je međuvladin tim dogovorio sastanak s narodom Navaho, ali je naglasio da agencija nije imala kontrolu nad teretom svog privatnog partnera.
„Vrlo, vrlo ozbiljno shvatamo zabrinutost naroda Navaho i mislimo da ćemo nastaviti razgovore, rekao je Kerns novinarima, prenosi portal Zimo.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala