- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva je upozoravala: Američka „IT armija“ u Ukrajini postala problem i za Zapad

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Rusija je više puta upozoravala zapadne zemlje da će „IT armija“, koja se stvara u Ukrajini uz podršku SAD, postati problem i za njih, što se na kraju i dogodilo, rekao je za Sputnjik specijalni predstavnik ruskog predsednika za međunarodnu saradnju u oblasti informacione bezbednosti Artur Lukmanov.
„Što se tiče 'IT armije', u suštini je reč o skupu hakera i telefonskih prevaranata koji se uglavnom bave sitnim krađama. Prema našim podacima, na teritoriji Ukrajine nalazi se preko 1.000 'kol-centara' koji se bave iznudom novca. Više puta smo upozoravali zapadne zemlje da će 'IT armija' stvorena u inat Rusiji i iz podršku SAD pre ili kasnije postati problem za obične Evropljane. Na kraju se to i dogodilo“, rekao je Lukmanov.
On je podsetio sa su u novembru 2023. godine mađarske vlasti saopštile da većina novčanih sredstava, ukradenih u njihovoj državi uz pomoć informaciono-komunikacionih tehnologija i putem telefonskih prevara, završava u Ukrajini.
„Znamo da su opseg delovanja i razmere kriminalnih aktivnosti tih 'boraca za nezavisnost' mnogo širi i da nisu ograničeni na Evropu“, istakao je naš sagovornik.
Lukmanov takođe konstatuje da je Ukrajina de fakto postala poligon NATO za testiranje metoda borbe protiv Rusije u digitalnom prostoru.
„Zaista, u poslednje dve godine ruska informaciona infrastruktura postala je meta redovnih kompjuterskih napada. Većina je došla sa teritorije (Ukrajine) ili u interesu režima Vladimira Zelenskog“, rekao je on.
Lukmanov je zaključio da je čitava sfera informacione bezbednosti Ukrajine stavljena pod spoljnu upravu zapadnih pokrovitelja.
Pogledajte još:
Haker  - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2023
RUSIJA
Amerikanci smislili osnov za upotrebu nuklearnog oružja - Rusija sprema posebnu vojsku kao odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala