Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kao da je neka svetlost obasjala Veliku Hoču i Orahovac: Patrijarh ispunio obećanje Pavlini /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Velinka RadovanovićPatrijarh Porfirije u Orahovcu
Patrijarh Porfirije u Orahovcu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Bio je najlepši dan na Kosovu i Metohiji, došao je naš patrijarh. Dao nam je volju i želju za opstanak, udahnuo novu nadu. Dolazili su nam razni ljudi, ali niko nije imao toliko neposrednosti, kao naš patrijarh. I njemu je značilo, osetili smo. Mislim da je tek sada shvatio realnu sliku života u getu, kakav je zapravo naš život.
Ovako za Sptunjik govore stanovnici Velike Hoče i Orahovca, srpskih enkalava na Kosovu i Metohiji, o poseti patrijarha Porfirija pred najradosniji hrišćanski praznik Božić.
Aleksandar Micić, student prava na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, priznaje da je već drugi dan pod utiskom. Nije ni siguran da oni koji čitaju ove redove mogu do kraja razumeti koliko mu ovaj susret znači.
„Bili smo iskreno, možda je pogrešna reč, oduševljeni. Ali, u nama je bilo toliko ushićenja što je patrijarh došao, doslovno kod nas. Kad neko dođe u Veliku Hoču, to je kao da je došao kod svih nas, kao da je svako od nas ponaosob bio njegov domaćin, tako smo se osećali. Ne govorim ovo kao neku stilsku figuru, zaista je bilo divno. Za nas to je jedinstven događaj, jedinstven ugođaj, da razgovarate sa prvim čovekom najznačajnije institucije našeg naroda, i najdugovečnije“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar MicićDoček njegove svetosti ispred crkve u Velikoj Hoči
Doček njegove svetosti ispred crkve u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Doček njegove svetosti ispred crkve u Velikoj Hoči

Razgovor sa dobrim učiteljem

Ovaj mladić iz Velike Hoče dodaje da mu je žao što patrijarh nije mogao duže da se zadrži u njegovom mestu. Obišao je Parohijski dom i vinicu manastira Visoki Dečani.
Stekli su, priča nam, utisak da i njegovoj svetosti ova poseta znači, posvetio se svima. I sam je bio u prilici da razgovara s patrijarhom.
„Ni kod jednog gosta, a mnogi su bili, nisam sreo toliko neposrednosti, kao kod našeg patrijarha. On je toliko neposredan, mogao bih čak da kažem, koliko je duhovan, toliko je i moderan čovek. On govori savremenim jezikom, da bi smo mi svi mogli da ga razumemo. Ni u jednom momentu nismo osetili da razgovaramo sa nekim ko je u nekom smislu iznad nas. Mi smo razgovarali sa njim kao što razgovaramo sa dobrim učiteljem, dobrim komšijom, nastavnikom, dobrim sveštenikom“, u dahu govori Micić i dodaje da ga emocije ne puštaju.
© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar MicićAleksandar Micić i patrijarh Porfirije ispred crkve u Velikoj Hoči
Aleksandar Micić i patrijarh Porfirije ispred crkve u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Aleksandar Micić i patrijarh Porfirije ispred crkve u Velikoj Hoči

Patrijarh želeo da vidi ceo Orahovac

Patrijarh je boravio i u Orahovcu, gde su ga, takođe, dočekali svi meštani. Obišao je crkvu, podelio deci darove, pevao sa njima.
Na ulazu u crkvenu portu dočekala ga je nadaleko poznata po svom pevanju, devojčica Pavlina Radovanović, sa pogačom. Patrijarh je izrazio želju da vidi Orahovac, priča za Sputnjik njena majka Velinka Radovanović.
„Utisak mi je što je želeo da vidi što više. Obišao je kuću koja je pretvorena u vrtić. Posetio usput porodicu Vitošević, to je najstarija kuća u Orahovcu. Našao je baba Dobrilu u krevetu. To što je žena imala, to ga je darivala, sa dve pomorandže. Onda je prošetao, video konak Pećke patrijaršije. U njegovom sastavu je i kuća Srbina koji je, nažalost, pre 25 godina otišao iz Orahovca, kuća je napuštena. Patrijarh je rekao da bi bilo dobro da se ta kuća otkupi, sa sve konakom patrijaršije“, dodaje Radovanovićeva.

Porfirije naučio šta je filija

Posle šetnje patrijarh je svratio na posluženje u parohijski dom. Glavne domaćice za posnu trpezu su, kaže, bile ona i popadija. Bilo je svega, pita i kolača, ali gostu se najviše dopalo autentično jelo Metohije.
© Foto : Sputnjiku ustupila Velinka RadovanovićPatrijarh je bio oduševljen filijom, kažu, tradicionalnom pitom sa Kosovu i Metohiji, koja se sprema ispod sača, korica po korica
Patrijarh je bio oduševljen filijom, kažu, tradicionalnom pitom sa Kosovu i Metohiji, koja se sprema ispod sača, korica po korica - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Patrijarh je bio oduševljen filijom, kažu, tradicionalnom pitom sa Kosovu i Metohiji, koja se sprema ispod sača, korica po korica
„Iznenadio se patrijarh kad je video i filiju na stolu. Pitao je, kako se ovo zove, ovo kao palačinkice. To je zapravo staro, tradicionalno jelo na Kosovu i Metohiji, filija, koja se sprema ispod sača. Korica po korica, slično je testo kao za palačinke“, kaže domaćica, presrećna što je pohvaljena.

Došao na Pavlinin poziv

Majka Pavline Radovanović otkriva nam da je patrijarh u Orahovac zapravo došao na poziv njene ćerke. Davno su se upoznali, bio je i na njenom koncertu u Kolarcu.
„Sećam se kao dan danas da je bilo, kad je Pavlina pozvala patrijarha i rekla mu „da dođete u Orahovac, mi nismo mnogo bogati, nemamo svu ovu raskoš, ali ćemo da vas pričekamo onako kako se može, kako imamo. Patrijarh ju je baš onako prigrlio i obećao je tada da će doći. Ali, prošle godine su ga, baš u ovo vreme vratili sa prelaza“.

Samo da Bog usliši molitve

Radovanovićeva dodaje da nema reči da se opiše koliko su svi presrećni zbog dolaska patrijarha. Poseta im je dala snagu i novu nadu.
„Nama znače njegove molitve, kao i molitve našeg vladike Teodosija. Eto, dođe i to vreme da božansko sunce i nas ogreje i da nas okrepe sve te molitve. Neka se sve to usliši, ako ništa drugo, bar da bude mir, pa će biti onako kako Bog kaže, njegova je poslednja“.
Patrijarh Porfirije služiće u subotu, na Badnji dan, liturgiju u manastiru Gračanica, a u nedelju, na Božić, u Pećkoj patrijaršiji.
© Foto : Sputnjiku ustupila Velinka Radovanović"Kada je vladika Teodosije otišao, patrijarh je pozvao Pavlinu da sedne na njegovo mesto", toliko je bio neposredan,
Kada je vladika Teodosije otišao, patrijarh je pozvao Pavlinu da sedne na njegovo mesto, toliko je bio neposredan, - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
"Kada je vladika Teodosije otišao, patrijarh je pozvao Pavlinu da sedne na njegovo mesto", toliko je bio neposredan,
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala