- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Frapantni rezultati istraživanja u Crnoj Gori: Vlast okrenuta ka Zapadu, a narod srcem uz Rusiju

CC0 / Balkan Photos / Crna Gora i Rusija - ilustracija
Crna Gora i Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Amerika i NATO se kod građana Crne Gore vuku po prašini po pitanju popularnosti, dok su, prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, mišljenje i stav prema Rusiji frapantno različiti u pozitivnom smeru , kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.
Prema istraživanju koje je u Crnoj Gori sprovela Nova srpska politička misao, ispostavilo se da građani ove zemlje ne podržavaju prozapadni kurs državnih vlasti, kao i da su većinski na strani Rusije kako po pitanju nepodržavanja sankcija, tako i po pitanju sukoba u Ukrajini.

Crnogorci srcem uz Rusiju ne uz Ameriku

Politički analitičar Đorđe Vukadinović i urednik Nove srpske političke misli, čiji centar je i radio ovo istraživanje, za Sputnjik kaže da deli mišljenje da je u Crnoj Gori stav građana dijametralno suprotan u odnosu na zvaničnu politiku koju ova država vodi.
„Zapad jeste politički i institucionalno u potpunosti preuzeo igru i vodi glavnu reč u Crnoj Gori i to se vidi po raznim aspektima, ali u ključnom aspektu se to nije desilo. Nekako stavovi i raspoloženje građana u smislu vrednosnog opredeljenja i orijentacije su otprilike kakvi su i bili – ne na strani Zapada,“ komentariše Vukadinović.
Kakao kaže, uočljiva je uslovno rečeno neka vrsta mirenja sa statusom kvo, odnosno, građani Crne Gore se na nekom površinskom nivou mire sa stanjem u opredeljenosti vlasti u zemlji, ali suštinski rezultati ispitivanja su pokazala da NATO i Amerika nisu „mezimci“ Crnogoraca.
„To govori o atmosferi i klimi koja postoji u Crnoj Gori gde većina građana ne podržava nijednu stavku u političkoj agendi Amerike i NATO pakta uopšte."

Velika razlika između politike i građana

Kako kaže, nalaz je frapantan, a posebno je upadljivo to da je 71 odsto građana Crne Gore protiv sankcija Rusiji.
„Mislim da je takva situacija, recimo, i u Grčkoj po pitanju ovih tema - i tamo su vlast i opozicija bile sasvim na drugoj strani od suštinskog mišljenja građana, i tamo vlast prati taj zapadni narativ dok je raspoloženje građana potpuno drugačije,“ podseća Vukadinović.
Istraživanje je rađeno u periodu od 22. novembra do 2. decembra na uzorku od 1.000 punoletnih ispitanika Crne Gore, a kako su pokazali rezultati, uvođenje sankcija Rusiji podržava samo 17 odsto, dok je za cenzuru ruskih medija svega 7,8 odsto ispitanika.
Ispitanici su polarizovani po pitanju NATO, a na pitanje koja zemlja bi trebalo da bude najbliži partner Crne Gore, najveći broj građana odgovorio je da su to Srbija i Rusija.
Kako su pokazali rezultati istraživanja, 51,5 odsto građana smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini, dok mnogi (40,5 odsto) veruju da će kao pobednik iz tog sukoba izaći Rusija.
Glasačko mesto u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
REGION
Novo istraživanje: Trećina Crnogoraca se izjašnjava kao Srbi, za rat u Ukrajini krive SAD i NATO
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
DRUŠTVO
Objavljeni prvi rezultati popisa u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala