Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

© Sputnik / Lola ĐorđevićVojska Srbije
Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca.
Ta inicijativa je pokrenuta „u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Predlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje, ističe se u saopštenju.
Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je prethodno, gostujući na TV „Hepi“, da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.
„Posle 13 godina imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava Vojske Srbije, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok“, objasnio je Vučević.
Vučević je rekao i da je veoma bitno što su odlukom Vlade i predsednika države od 1. januara plate za 10 odsto veće plate, a da je Vojska 2023. godinu završila daleko jača što se tiče vojne opreme i nivoa obučenosti ljudi.
„Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem meseca podnosi izveštaj predsedniku. Krajem januara imaćemo jedan dugačak i detaljan sastanak“, rekao je Vučević.
Pogledajte i:
Anketa
Da li ste za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala