- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Varnice na relaciji Milatović-Spajić, između ostalog i zbog Abazovića

© Sputnik / Boban NovovićMilojko Spajić i Jakov Milatović
Milojko Spajić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Nakon što je predsednik Crne Gore Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje tri zakona, usledile su kritike iz njegovog Pokreta Evropa sad koji je ocenio da takav potez šefa države „ostavlja prostor za sumnju u politički motiv s ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine“.
To će, navode dalje i Pokreta Evropa sad, čiji je lider aktuelni premijer Milojko Spajić, „prouzrokovati štetu s kojom će javnost imati priliku da se upozna“.
„Ne želeći da verujemo u te motive, uvereni u dobronamernost predsednika Crne Gore, možemo jedino zaključiti da se radi o slučajnom, ali neblagotvornom, neznanju”, poručili su u sredu uveče iz Pokreta Evropa sad.
Iz Pokreta je saopšteno da zakoni koje je Milatović vratio Skupštini nisu problematični sa stanovišta ustavnosti, i da apsolutno odražavaju javni interes, a time ispunjavaju i sve preduslove da ih predsednik potpiše, kako Ustav i propisuje, preneo je portal RTCG.
Izmena Zakona o privrednim društvima ima za cilj da se stane na kraj političkim odborima direktora, kojima je, kako su ukazali iz Pokreta Evropa sad, bio cilj da imenuju politički obojen menadžment u punom mandatu.
„Posledica nepotpisivanja ovog zakona je čuvanje starog Borda direktora EPCG, instaliranog od strane 43. Vlade, čime se stvara mogućnost da članovi koje je imenovala Abazovićeva Vlada na nameštenom konkursu izaberu novog izvršnog direktora u punom mandatu i po meri bivšeg premijera“, jedna je od kritika Pokreta Evropa sad.
Milatović se posle ovih kritika oglasio saopštenjem u kom je opširno obrazložio razloge za nepotpisivanje tri zakona usvojenih u Skupštini Crne Gore i njihovo vraćanje na ponovno odlučivanje.
Po pitanju Zakona o izmeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, između ostalog, naveo je da je potpisivanje retroaktivne primene pojedinih rešenja sadržanih u navedenom Zakonu u suprotnosti sa ustavnom zabranom povratnog dejstva zakona i drugih propisa.
Inače, Milatović je 30. decembra prošle godine doneo Ukaze o proglašenju 14 od 17 zakona koje je Skupština usvojila.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala