- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelske trupe u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael najavio novu fazu rata, u Pojasu Gaze ubijen komandant Islamskog džihada

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 90. dan. Izraelski ministar odbrane Joav Galant najavio novu fazu u ratu rekavši da će Izrael na severu Pojasa Gaze preći na nov borbeni pristup u skladu s vojnim učinkom na terenu. Izraelska vojska saopštila da su njene snage ubile komandanta palestinske militantne organizacije Islamski džihad.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:23 04.01.2024
Izraelska vojska formirala tim za istragu okolnosti napada Hamasa 7. oktobra
Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi formirao je tim sastavljen od bivših vojnih zvaničnika koji bi trebalo da istraži propuste vojske koji su doveli do napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra na južni Izrael.
Tim za istragu činiće, pored ostalih, bivši načelnik generalštaba vojske Šaul Mofaz, bivši načelnik Uprave vojne obaveštajne službe Aharon Zevi-Farkaš, bivši načelnik Južne komande Sami Turgeman i bivši načelnik Uprave za operacije Joav Har-Even, prenosi Tajms of izrael.
Do formiranja ovog tima za istragu dolazi 90 dana nakon napada Hamasa nakon čega je Izrael objavio rat toj palestinskoj grupi, preneo je Tanjug.
21:11 04.01.2024
Izraelski ministar najavio novu fazu rata, ali i da će Palestinci upravljati Gazom posle završetka sukoba
Palestinci će biti na čelu Gaze nakon završetka rata, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant i dodao da nakon rata u Gazi neće biti izraelskih civila.
On je takođe najavio i novu fazu u ratu rekavši da će Izrael na severu Pojasa Gaze preći na nov borbeni pristup u skladu sa vojnim učinkom na terenu, prenosi Rojters.
Prema njegovim rečima, izraelske operacije obuhvatiće racije, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare i akcije specijalnih snaga.
On je istakao da će palestinski organi vlasti biti nadležni za čitav Pojas Gaze, prenosi „Tajms of Izrael“.
Naveo je da palestinska grupa Hamas neće kontrolisati Gazu, ali i dodao da će Izrael zadržati operativnu slobodu u svom delovanju.
„Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će za nju biti nadležni palestinski organi, uz uslov da neće biti neprijateljskih akcija ili pretnji protiv države Izrael“, naveo je Galant.
21:06 04.01.2024
UN: Uznemireni smo zbog poziva izraelskih zvaničnika da Palestinci napuste Gazu
Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk rekao je danas da je veoma uznemiren zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika u kojima pozivaju Palestince da napuste Gazu.
„Veoma sam uznemiren izjavama visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće zemlje“, napisao je Turk na Iksu.
On je dodao da međunarodno pravo zabranjuje prisilno premeštanje zaštićenih lica unutar ili deportaciju sa okupirane teritorije“, prenosi „El Arabija“.
Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedeljak na promovisanje „rešenja za podsticanje emigracije stanovnika Gaze“ i ponovno uspostavljanje izraelskih naselja u Pojasu Gaze.
Dan ranije, krajnje desničarski izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič takođe pozvao je na povratak doseljenika u Gazu, dodajući da bi Izrael trebalo da „ohrabri“ oko 2,4 miliona Palestinaca iz enklave da odu.
Međutim, izraelska vlada pod premijerom Benjaminom Netanjahuom nije zvanično predložila planove za iseljenje stanovnika Gaze ili vraćanje jevrejskih doseljenika na tu teritoriju od izbijanja rata početkom oktobra.
19:45 04.01.2024
Blinken putuje za Izrael i Zapadnu obalu
Državni sekretar SAD Entoni Blinken putuje danas u posetu Izraelu i Zapadnoj obali, posvećenu situaciji u Pojasu Gaze, izjavio je Metju Miler, potparol Stejt departmenta.
Do posete dolazi u vreme kada je pojačana zabrinutost od širenja konflikta van Gaze, i uvlačenje u taj sukob Zapadne obale, Hezbolaha na libanskoj granici, kao i plovila u Crvenom moru.
Osim Izraela i Zapadne obale, Blinken će, tokom jednonedeljne turneje, još posetiti Tursku, Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.
Očekuje se da će Blinken sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima razgovarati o povećanju humanitarne pomoći Gazi, kao i puštanju preostalih talaca koje drži Hamas na slobodu, prenosi Rojters.
Entoni Blinken - Sputnik Srbija
19:43 04.01.2024
Ministar odrane Izraela: Izraelske trupe se neće uskoro povući iz Pojasa Gaze
Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas tokom obilaska granice s centralnom Gazom da izraelske snage neće uskoro napustiti tu palestinsku enklavu.
„Teroristi koji su počeli da odbrojavaju vreme do povlačenja izraelskih snaga, treba da promene sistem računanja i da počnu da odbrojavaju do kraja svog života, koje dolazi uskoro“, rekao je Galant.
Izraelski ministar odbrane naglasio je da se operacije izraelskih snaga na severu i jugu Pojasa Gaze razvijaju povoljno, dok je borbe u centru enklave nazvao intenzivnim, piše „Tajms of Izrael“.
„Snage rade iznad zemlje i ispod zemlje, uništavajući centralnu infrastrukturu organizacije Hamas, uključujući mesta gde je Hamas proizvodio sve svoje projektile i snabdevao ih širom Pojasa“, zaključio je Galant.
18:27 04.01.2024
Šest osoba poginulo u novim napadima na Pojas Gaze
Najmanje šest osoba je poginulo, a nekoliko njih je povređeno, tokom izraelskog granatiranja privatnih kuća i naselju u Pojasu Gaze, prenosi palestinska agencija Vafa.
Navodi se da je i najmanje jedna osoba stradala kada je projektil pogodio kuću u blizini bolnice kod Kan Junisa.
18:19 04.01.2024
Američka vojska: Pomorski dron Huta eksplodirao u Crvenom moru, nema žrtava
Pomorski dron jemenskih Huta napunjen eksplozivom eksplodirao je u Crvenom moru danas, ali se u tom trenutku nije nalazio u blizini ni jednog komercijalnog, niti broda američke mornarice, saopštio je danas komandant američke mornarice viceadmiral Bred Kuper, dodajući da je to bio neuspeli napad.
„Došao je na nekoliko milja od brodova koji plove u ovoj oblasti, trgovačkih i brodova američke mornarice. Svi smo videli kako je eksplodirao“, rekao je Kuper.
U eksploziji pomorskog drona nije bilo povređenih.
Do sada su, prema rečima Kupera, koji predvodi američke pomorske snage na Bliskom istoku, Huti sproveli 25 napada protiv trgovačkih brodova koji plove južnim delom Crvenog mora i Adenskim zalivom, prenosi Rojters.
„Nema znakova da njihovo neodgovorno ponašanje jenjava“, dodao je Kuper.
17:09 04.01.2024
Izraelska vojska: Ubili smo komandanta Islamskog džihada u Pojasu Gaze
Izraelska vojska (IDF) je saopštila su da su njene snage ubile komandanta palestinske militantne organizacije Islamski džihad u vazušnim napadima u Pojasu Gaze.
U zajedničkom saopštenju sa izraelskom bezbednosnom agencijom Šin Bet, IDF navodi da je Mamduh Lulu služio kao pomoćnik komandantima severne divizije Islamskog džihada u Gazi, prenosi „Tajms of Izrael“.
U saopštenju se navodi da je Lulu takođe održavao kontakt sa zvaničnicima Islamskog džihada u inostranstvu.
„Lulu je bio centralna ličnost palestinskog Islamskog džihada, inicirajući i vodeći brojne terorističke napade i napade iz Gaze na državu Izrael, rutinski i tokom rata“, dodato je u saopštenju.
15:33 04.01.2024
U izraelskim napadima od 7. oktobra poginulo 22.438 Palestinaca
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 22.438 Palestinaca, saopštio je danas portparol Ministarstva zdravlja te palestinske enklave Ašraf el Kudra.
Prema njegovim navodima, od 7. oktobra ranjeno je još 57.614 njih, preneo je Rojters.
Samo u protekla 24 časa, poginulo je 125 Palestinaca, a 318 je ranjeno, dodaje se u saopštenju.
13:51 04.01.2024
Izraelska vojska i dalje vrši pretrese u izbegličkom kampu Nur el Šams na Zapadnoj obali u okviru, kako je saopšteno, antiterorističke operacije pokrenute pre više od 30 sati.
Racije se sprovode i u kućama u obližnjem gradu Tulkarm. Prema rečima stanovnika tog grada, privedeno je najmanje 120 ljudi.
13:03 04.01.2024
10:56 04.01.2024
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pogodile nekoliko protivtenkovskih jedinica Hamasa u Pojasu Gaze, dok se borbe intenziviraju u južnim i centralnim delovima enklave.
U saopštenju se navodi da je izraelski borbeni avion pogodio i skladište oružja Hamasa u Kan Junisu.
10:54 04.01.2024
Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, uključujući devetoro dece, tokom izraelskog bombardovanja u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, javlja „Al Džazira“.
Prema istom izvoru, izraelske snage su gađale kuću jedne porodice zapadno od Kan Junisa.
08:37 04.01.2024
08:10 04.01.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće danas u posetu Bliskom istoku, uključujući Izrael, u trenutku pojačanih diplomatskih konsultacija usredsređenih na na sukob izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.
Prema istom izvoru, u posetu Izraelu otputovaće i američki diplomatski izaslanik Amos Hočstin, preneo je Rojters.
07:37 04.01.2024
Zvaničnik američkog ministarstva podneo ostavku zbog odnosa SAD prema sukobu u Gazi
Zvaničnik u američkom ministarstvu prosvete podneo je ostavku u sredu, navodeći kao razlog način na koji se predsednik SAD Džozef Bajden odnosi prema sukobu u Pojasu Gaze.
Tarik Habaš, poreklom Palestinac, poslao je pismo ministru Migelu Kardoni, navodeći da „ne može da ćuti dok administracija zatvara oči na zverstva počinjena nad nevinim Palestincima, što su vodeći eksperti za ljudska prava nazvali genocidnom kampanjom izraelske vlade“, preneo je Rojters.
Habaš radi u Bajdenovom štabu od početka mandata američkog predsednika na ekspertizi za studentske kredite.
Takođe u sredu, 17 članova Bajdenovog izbornog štaba apelovali su na predsednika SAD da zatraži prekid vatre u Pojasu Gaze, upozorivši ga da bi mogao da izgubi glasače zbog tog pitanja.
Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je u sredu da SAD ne smatraju da dešavanja u Gazi dovode do genocida.
07:30 04.01.2024
Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje državljane da ne putuju u Liban i pozvalo ih da brzo napuste tu zemlju.
Kako je Ministarstvo objavilo, ne može se isključiti dalje pogoršanje situacije i širenje sukoba, posebno imajući u vidu ubistvo jednog od lidera Hamasa Saleha el Arurija u području Bejruta.
Iz ministarstva napominju da se upozorenje posebno odnosi na južne delove Libana, uključujući južne urbane oblasti Bejruta.
07:28 04.01.2024
Lokalni zvaničnik Hezbolaha i još tri člana tog pokreta poginuli su u noćašnjem izraelskom napadu na južni Liban.
Time je ukupan broj poginulih pripadnika Hezbolaha od početka sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra, povećan na 151.
07:28 04.01.2024
Članovi Saveta bezbednosti UN pozvali su jemenske Hute da obustave napade na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu i upozorili da se tim napadima ugrožava regionalna stabilnost, sloboda plovidbe na globalnom nivou i snabdevanje hranom.
Oni su, tokom prvog zvaničnog sastanka Saveta bezbednosti UN u 2024. godini, zatražili da Huti oslobode „Galaksi lider“ i njegovu posadu, japanski teretni brod koji se dovodi u vezu sa jednom izraelskom kompanijom, a koji je zaplenjen 19. novembra.
07:27 04.01.2024
Stejt department: SAD „ne vide genocidna dela“ u Gazi
SAD nisu primetile dela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahteva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.
„To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid“, rekao je Miler.
Portparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da proceni da li su ratni ili zločini protiv čovečnosti počinjeni u palestinskoj enklavi.
U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala