- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija

Belgorod i večeras na meti, oboreno 36 ukrajinskih dronova iznad Krima

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 680. dan. Nastavljaju se intenzivne borbe oko Kupjanska a ruska vojska uspešno je sprečila napad ukrajinskih jedinica. Američki mediji pišu da su veliki gubici kada je reč o tehnici u Ukrajini ugrozili reputaciju zapadnog vojno-industrijskog kompleksa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:09 04.01.2024
Protivvazdušna odbrana oborila je 36 ukrajinskih dronova iznad Krima i jedan iznad Kubanja, Krasnodarski kraj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
22:46 04.01.2024
Belgorod je i večeras bio meta napada ukrajinskih snaga, javilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Tom prilikom oboreno je 10 raketa „oljha“.
Kako je pojasnio gubernator regiona Vjačeslav Gladkov, dve osobe su povređene.
Usled eksplozije granate u blizini višespratnice, polomljeni su prozori na nekoliko stanova i oštećeno više od 30 automobila.
21:43 04.01.2024
U Belgorodu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, ljudima se savetuje da ostanu kod kuće, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.
21:29 04.01.2024
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni predložio je poslanicima Vrhovne rade Ukrajine da sami idu na front ako je nemoguće sprovesti dodatnu mobilizaciju, piše ukrajinski portal New Voiceso, pozivajući se na poslanika koji je želeo da ostane anoniman.
„Zalužni je rekao: potrebni su mi ljudi. S kim da ratujem? Ili da tražim ljude po svetu ili idite vi i ratujte ako ne obezbedite mobilizaciju“, rekao je poslanik na koji se ukrajinski portal poziva.
20:36 04.01.2024
U Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast odjeknule su eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
20:11 04.01.2024
Američki zvaničnici trenutno nemaju sredstava da pomognu Ukrajini, ali očekuju da će je saveznici i dalje podržavati, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na redovnom brifingu za novinare.
„Mi, naravno, želimo da i naši saveznici i partneri to mogu da urade (da nastave sa pomaganjem Ukrajine)“, rekao je on, odgovarajući na pitanje koje opcije ima administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pomogne Kijevu ako Kongres ne odobri novi paket pomoći.
„Mi više nemamo novca za to“, dodao je on, govoreći o finansiranju Ukrajine.
19:48 04.01.2024
Sjedinjene Države će podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, ali ne nužno na nivou 2022. i 2023. godine, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.
„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu... koliko god bude potrebno. To ne znači da ćemo nastaviti da ih podržavamo na istom nivou vojnog finansiranja kao 2022. i 2023. godine“, rekao je Miler na brifingu.
Ukrajina će imati veoma velike probleme bez dodatne pomoći SAD, rekao je portparol Stejt departmenta.
„Situacija na bojnom polju biće veoma teška bez dodatne pomoći SAD i verujem da treba da pružimo podršku. Mislim da će Kongres doći do toga, ulozi su veoma realni“, rekao je Miler na brifingu.
19:20 04.01.2024
Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron u severozapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„4 januara oko 20.40 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi PVO su oborili ukrajinski dron u severozapadnom delu Crnog mora“, navodi se u saopštenju.
18:21 04.01.2024
Dežurne snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinsku raketu S-200, koja je pretvorena za gađanje u kopnenih ciljeva, iznad regiona Lipecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Večeras je sprečen pokušaj terorističkog napada pomoću protivvazdušne rakete S-200 pretvorene za gađanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.
„Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinski projektil nad teritorijom Lipecke oblasti“, pojasnilo je rusko Ministarstvo.
17:13 04.01.2024
Ukrajinska protivvazdušna odbrana, uključujući zapadni sistem "Patriot", nije uspela da obori nijednu krstareću raketu H-32 tokom intenzivnih ruskih napada, javio je dopisnik Velta Gvido Šmidtke.
"Ukrajinski PVO još uvek nije oborio ni jednu raketu, između ostalog to nije uspeo ni savremeni PVO sistem Patriot zbog njene neranjivosti i velike brzine. To pokazuje da ruska vojska poseduje najnovije krstareće rakete, koje mogu da probiju odbranu savremenih zapadnih sistema“, objasnio je on.
Šmidtke je takođe primetio da krstareća raketa H-32 ima niz jedinstvenih karakteristika: sredstvima za elekstronsku borbu je teško da je oslepe i izbace sa kursa, ima neverovatnu brzinu od oko 5.400 kilometara na sat, efikasno otkriva i pronalazi mete.
16:58 04.01.2024
15:50 04.01.2024
Dežurna sredstva protivvazdušne odbrane Rusije oborila su 10 ukrajinskih raketa iznad Krimskog poluostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
15:46 04.01.2024
Ruska vojska odbija ukrajinski napad na Sevastopolj, napisao je gubernator Mihail Razvožajev na Telegram kanalu.
"Vojska odbija napad ukronacista. Prema preliminarnim informacijama, nekoliko vazdušnih ciljeva je već oboreno. Sve službe su stavljene u stanje pripravnosti", napisao je on.
Prema rečima Razvozžajeva, jedna osoba je povređena.
„Vojska radi na uništavanju velikog broja različitih vazdušnih ciljeva“, dodao je on.
Kako je napomenuo gubernator, nije evidentirana šteta na infrastrukturi.
13:29 04.01.2024
Rusija neće prihvatiti predlog SAD o fiksiranju granica i zamrznutom konfliktu u Ukrajini jer shvata da za to vreme zapadni saveznici Ukrajine mogu da ponovo naoružaju Ukrajinu, rekao je bivši britanski diplomata i nekadašnji saradnik MI6 Alister Kruk u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.
„To se neće dogoditi. Putin je to jasno stavio do znanja. Mislim da je on, na svoj obično suzdržani način, rekao: ‘Ne, izvinite, znate oni su izgubili rat i mogu samo da kapituliraju ili možemo s njima da završimo vojnim putem. Imamo sve mogućnosti za to’“, rekao je Kruk.
Dodao je da SAD i drugi zapadni partneri treba da priznaju pobedu očiglednu Rusije.
13:05 04.01.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage uništile su na kupjanskom pravcu ukrajinsko borbeno vozilo „oljha“ i tri vozila „vampir“. Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu do 100 vojnika;
Gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu u protekla 24 časa iznose do 170 vojnika;
U Harkovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije ukrajinske vojske;Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 190 vojnika, dva borbena vozila pešadije i tri oklopna vozila;
PVO sistemi ruskih snaga uništili su tri rakete „hajmars“ i 37 ukrajinskih dronova;
Na krasnolimanskom pravcu u oblasti Červone Dibrove ruske snage pogodile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske, u napadu je poginulo i ranjeno do 120 ukrajinskih vojnika;
Na hersonskom pravcu ruske snage su tokom proteklog dana ubile do 30 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila.
12:46 04.01.2024
Borbena vozila pešadije BMP-2 tokom vojnih vežbi trupa Istočnog vojnog okruga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: Kijevu pomažu 54 zemlje, potrošeno 200 milijardi dolara; Likvidirali smo 6.000 plaćenika
10:55 04.01.2024
U Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
09:43 04.01.2024
Generalni sekretar NATO sazvao je za 10. januar sastanak Saveta NATO-Ukrajina na nivou ambasadora, na zahtev Kijeva.
09:41 04.01.2024
Amerika je u potpunosti izgubila veru u pobedu Ukrajine i zato podstiče Kijev na pregovore s Moskvom, rekao je bivši savetnik američkog predsednika Ronalda Regana za „Amerikan konzervativ“.
„Dok Ukrajinci preživljavaju drugu zimu u sukobu, administracija Džozefa Bajdena je očigledno odustala od razmišljanja o pobedi Ukrajine…. Umesto toga Vašington smatra da obe strane treba da vode pregovore“, naveo je Dag Bendou.
Takođe je naveo da su se američke izjave o Ukrajini značajno promenile: dok je na početku sukoba Bela kuća govorila o zauzimanju Krima o porazu Rusije sada insistira na diplomatskom rešenju sukoba, kao i da Moskvi ostanu nove teritorije.
„Vratiti Donbas i Krim. Razoružati Moskvu.. Slomiti Rusiju. Ipak, sada je cilj saveznika da pripreme Kijev za pregovore“, konstatovao je on.
08:44 04.01.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala