- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pučinijevih 12 strana ljubavi povodom 100 godina od smrti velikog kompozitora

© Foto : Ustupljeno SputnjikuUmetnički ansambl "Stanislav Binički"
Umetnički ansambl Stanislav Binički - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Gala operski koncert „Pučinijevih 12 strana ljubavi”biće održan 14. februara u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povodom obeležavanja 100 godina od smrti ovog velikog kompozitora.
Ovo će biti poseban muzičko-scenski događaj, na kome će nastupiti poznati svetski tenori Dario di Vijetri (Italija) i Gjorgji Cuckovski (Severna Makedonija), sopran Marija Jelić, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” uz vođstvo poznatog italijanskog dirigenta Mauricija Kolasantija, u režiji Dejana Proševa.
Sopran Marija Jelić, koja je i idejni tvorac programa, najavljuje arije i duete iz Pučinijevih 12 opera kao omaž velikom kompozitoru:
„Dvanaest je broj koji poseduje veoma veliku simboliku - 12 apostola iz Svetog pisma, 12 bogova sa Olimpa, 12 izraelskih plemena u Bibliji. Pokušaćemo da se kroz koncert konceptualno osvrnemo na Fromovu knjigu 'Umeće ljubavi' i da dočaramo ljubav publici sa svih strana, jer po Fromu ljubav nije primarno odnos prema određenoj osobi. To je stav, orjentacija bića prema svetu kao celini, ne prema jednom objektu ljubavi“.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku iz privatne arhive Msrije Jelić/Sergey MardeloMarija Jelić
Marija Jelić - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Marija Jelić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala