- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Povratak nadležnosti Srpske koji Šmita ostavlja bez odgovora

© Sputnik / Branko MaksimovićIzbori u Bosni i Hercegovini
Izbori u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Usvajanjem izbornog zakona Republika Srpska želi da vrati svoju nadležnost nad sprovođenjem lokalnih i republičkih izbora i ujedno poništava argument protivnika da radi na separatizmu. Eventualne kontramere koje bi protiv zakona preduzeo Kristijan Šmit ne bi se mogle sprovesti, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon u skladu sa Ustavom BiH i Srpske, kojim će biti predviđeno sprovođenje opštinskih i republičkih izbora, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Srpska će doneti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i koji će predvideti da izborna komisija Srpske sprovodi opštinske i republičke izbore. Vratićemo nadležnost koja nam pripada“, poručio je Dodik.
On je istakao da je neprihvatljivo živeti u zemlji gde neko nameće izborna pravila, koja inače dogovaraju politički subjekti.
„Nećemo zadirati u izbor Predsedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH. To će i dalje sprovoditi Centralna izborna komisija“, naveo je Dodik.

Povratak na prethodno stanje

Za izbore je do sada uglavnom bila nadležna Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je svojevremeno prenela te nadležnosti na zajedničke institucije BiH, kaže za Sputnjik profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
Tada je usvojen zajednički izborni zakon, a pre toga su izbori sprovođeni po izbornim zakonima entiteta, podseća Šolaja:
„Prema tome, tu nema ništa što nije postojalo i ranije i verovatno se tu radi o jednoj mogućnosti da u tom prostoru Republika Srpska pokuša sama da sprovodi svoje izbore. Republika Srpska jedno vreme nije imala čak ni Republičku izbornu komisiju koja je posle obnovljena i više je bila paralelna sa Centralnom izbornom komisijom BiH a imala je nadležnost u slučaju lokalnih izbora kad pre vremena istekne mandat gradonačelnika ili načelnika neke opštine.“

Šmitu „vezane ruke“

Donošenjem novog izbornog zakona koji je Dodik najavio nadležnosti Republičke izborne komisije samo će se proširiti i na republički nivo, smatra Šolaja.
„Verovatno da to neće prihvatiti 'međunarodna zajednica' ali ne znam koji instrumenti ostaju Kristijanu Šmitu pri ruci. Ako bi on zabranio ili stavio veto na taj zakon, ne znam na koji bi način to sproveo, tako da je realno očekivati da Republika Srpska uz sva ograničenja i pretnje sama sprovede svoje naredne lokalne izbore. Tako da ćemo videti šta će biti. Sad imamo pat poziciju, videćemo kako će koja strana reagovati, ali je činjenica da nije osporena BiH ni njena nadležnost za izbore za zajedničke institucije. Srpska želi da pokaže da je BiH sastavljena iz dva državotvorna entiteta i da to iskoristi u prilog činjenice da sam sprovodi izbore.“

Srpska nije protiv dejtonske BiH

Na taj način, izbijen je adut iz ruku svima onima koji tvrde da je Republika Srpska protiv dejtonske BiH i da se zalaže za nekakav separatizam.
„To će sasvim sigurno u Republici Srpskoj biti opravdavano činjenicom da ona donosi svoj izborni zakon u nameri da bira svoje institucije. I tu ima i političke logike jer nekad je tako i bilo i nema razloga da ne bude opet. Ali činjenica je da se svima onima koji svakim potezom idu ka daljoj centralizaciji BiH, to neće dopasti i iz tih krugova će i doći osporavanje“, zaključio je Šolaja.
Pogledajte i:
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
REGION
Republika Srpska donosi svoj izborni zakon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala