- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nema zaštite od salve „kindžala“: Rusija uništila dva voda norveških PVO sistema u Ukrajini

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaHipersonična raketa "Kinžal"
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Tokom nedavnih masovnih udara ruske vojske na ukrajinske ciljeve pomoću aerobalističkih raketa H-47M2 „kindžal“ onesposobljena su najmanje dva protivvazduhoplovna raketna voda/divizije PVO sistema „nasams“, piše portal „Rusko oružje“.
Kako je precizirano, pogođeni su multifunkcionalni radari sistema AN/MPK-64F „sentinel“ koji su bili u borbenom režimu. Njih su detektovale aktivno-pasivne samonavođene glave ruskih projektila i korigovale su let ruskih „kindžala“.
Norveški protivvazduhoplovni sistem nije imao šansu da se zaštiti zbog brzine napada – ruski „kindžali'“ lete brzinom od 14 maha, dok su rakete sistema „nasams'“ duplo sporije. Još jedna bitna karakteristika je ta što „kindžali“ kao i „iskanderi“ lete ka meti vertikalno kroz slepu zonu većine radara PVO.
„Nasams“ je norveški protivvazduhoplovni sistem srednjeg dometa. Koristi američki radar i rakete AIM-120 AMRAAM. Protivvazduhoplovni raketni vod se sastoji od četiri lansera sa po šest raketa i multifunkcionalnog radara.
Prema informacijama iz otvorenih izvora, u okviru američke pomoći Ukrajini su isporučene dve baterije „nasams“ od po tri voda. Ispostavlja se da su ruske snage jednom salvom uništile trećinu tih sistema, piše „Rusko oružje“.
Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je za nedelju dana na teritoriji Ukrajine izvedeno 50 grupnih i jedan intenzivan napad visokopreciznim oružjem i dronovima. Ciljevi su bili objekti vojne industrije, vojni aerodromi, arsenali, lokacije ukrajinskih snaga. Resor je precizirao da su svi predviđeni objekti uništeni.
Pogledajte još:
Američki sistem patriot  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Protivvazdušna koalicija“ sa NATO zemljama ne može pomoći Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala