- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: SAD više nema sredstava za podršku Kijevu

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Vašington više nema sredstava za dalju podršku Ukrajini, novi paketi pomoći će zahtevati odobrenje novog finansiranja od Kongresa, izjavio je koordinator za stratešku komunikaciju Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
„Već smo isporučili Ukrajini poslednji paket vojne pomoći za koji imamo sredstva. Odmah posle Božića. I treba da dobijemo pomoć Kongresa da bismo to mogli da nastavimo da radimo“, rekao je Kirbi.
„Potrebno nam je odobrenje zahteva za izdvajanje dodatnih sredstava za dalju pomoć Ukrajini“, dodao je on i objasnio da će deo naoružanja, o čijoj su isporuci Sjedinjene Američke Države saopštile prošle nedelje, biti isporučen kasnije.
Ranije je Kirbi najavio da će SAD poslati u decembru još jedan paket vojne pomoći Kijevu, nakon čega će ponestati sredstava. Za dalju podršku Ukrajine biće potrebno odobrenje američkog Kongresa.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je 27. decembra da će Vašington izdvojiti paket vojne pomoći Ukrajini od 250 miliona dolara, koji će biti poslednji 2023. godine. Vašingtonska administracija uputila je prošlog oktobra zahtev Kongresu za dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koja je u Sjedinjenim Američkim Državama počela 1. oktobra, prvenstveno za pružanje pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i za suprotstavljanje Kini i Rusiji u Azijsko-pacifičkom regionu. Izvršna vlast na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom želela bi da dobije ukupno oko 106 milijardi dolara u ove svrhe.
Dalja sudbina zahteva i alternativnih nacrta zakona ostaje nejasna. Jedan broj republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu američkog Kongresa nedavno se izjasnila protiv nastavka pružanja finansijske pomoći Kijevu.
Šta čeka Ukrajinu u narednim mesecima pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala