- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Važan korak Srba: Više ne postoji Ustavni sud koji nije ni – postojao

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSUstavni sud BiH
Ustavni sud BiH - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Za Republiku Srpsku Ustavni sud BiH više ne postoji s obzirom da u njemu više nema njenih predstavnika. Međutim, sve i da srpske sudije sede u tom sudu, on pati od temeljnih nedostataka koji dovode u pitanje njegov legitimitet. Ti problemi moraju da budu rešeni u paketu i tek tada on će za Republiku Srpsku ponovo postojati.
Ovako profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Radomir Lukić komentariše činjenicu da u Ustavnom sudu BiH više nema srpskih predstavnika.

Ustavni sud izgubio legitimitet

Prema njegovim rečima, dva temeljna nedostatka Ustavnog suda BiH su prisustvo stranih državljana u njemu, dok je drugi samovlašće Ustavnog suda u organizaciji vlastitog rada i pravnom uređivanju postupka pred njim.
„Sve se to čini bez odgovarajućeg zakona uz tvrdnju da Parlamentarna skupština nema nikakva zakonodavna ovlašćenja u tom pogledu. Ta dva krupna nedostatka u velikoj meri obeležavaju rad Ustavnog suda koji se u svemu postavio kao nadustavni organ, stvara nove pravne norme, širi nadležnosti BiH i koji na taj način menja njeno ustavno uređenje“, napominje Lukić.
Sada je tim problemima pridodat i treći, odsustvo srpskih sudija, što ga konačno delegitimizuje, dodaje on.
„Legitimitet takvog suda danas ne postoji. Legitimitet postoji kada su njegove odluke opšte prihvaćene kao razumne, kao racionalne, kada su u skladu sa pravnim nasleđem, sa pravnim pravilima, sa pravilima interpretacije i tako dalje, a to ceo niz odluka Ustavnog suda već odavno nije“, kaže Lukić.
Da bi Ustavni sud povratio legitimitet, nije dovoljno samo da Republika Srpska izabere nove sudije. Potrebno je, kaže Lukić, sve probleme rešiti u paketu, a pre svega potrebno je da strane sudije konačno napuste ovu instituciju.

Srpska dokazala ko je generator krize

Lukić je ubeđen da će Ustavni sud BiH nastaviti da radi i bez srpskih sudija, jer sud po sopstvenom nahođenju menja pravila o radu. On podseća da je, tokom odsustva sudije Zlatka Kneževića iz pravila o radu brisana odredba o potrebi prisustva najmanje jednog sudije iz Republike Srpske za kvorum.
„Prema tome, Ustavni sud uvek može da promeni pravila kako to njemu odgovara, ne vodeći računa o istorijskim činjenicama. I ne sumnjam da će međunarodna zajednica nastojati da Ustavni sud radi i bez predstavnika Republike Srpske jer se dugi niz godina, još od donošenja Deklaracije o suverenosti BiH iz 1991. vodi devizom da ako nema Srba i ako oni neće mi bez njih možemo. Mislim da će se istrajavati na tome“, smatra Lukić.
Ipak, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, dr Nenad Stevandić podseća da se Republika Srpska zaštitila od odluka koje donose institucije koje su, prema njegovim rečima, uzroci svih nesporazuma i kriza u BiH – Ustavnog suda BiH i kancelarije visokog predstavnika.
Odluke Ustavnog suda koje su u suprotnosti sa pravima Srpske neće biti sprovođene, a odluke visokog predstavnika neće biti objavljivane u „Službenom glasniku RS“.
Republika Srpska pokazala je da visoki predstavnik nije legitiman jer ga nije imenovao Savet bezbednosti UN, dok je Ustavni sud samog sebe delegitimizovao donoseći odluke bez prisustva predstavnika srpskog naroda i bez jednog sudije iz reda hrvatskog naroda, koji ne može da bude izabran zbog opstrukcija na nivou Federacije BiH, kaže Stevandić.
„Mi smo bili zaista uporni, istrpeli smo mnoge pritiske, dobijali smo i sankcije, ali smo dokazali da Republika Srpska reaguje pravno i demokratski i da neće da dozvoli da neko drugi u njeno ime donosi odluke“, konstatuje Stevandić.
Podsećamo, u Ustavnom sudu BiH ostalo je šest od devet sudija – dvoje predstavnika bošnjačkog i jedan predstavnik hrvatskog naroda; ostatak ovog suda čine sudije stranci iz Albanije, Nemačke i Švajcarske. Jednom od sudija iz Republike Srpske, Miodragu Simoviću, mandat je istekao još 2022, dok je sudija Zlatko Knežević i zvanično penzionisan.
Stav vlasti u Republici Srpskoj je da Narodna skupština neće birati nove sudije, dok Ustavni sud ne bude bio reformisan u skladu sa zahtevima EU, odnosno dok sudije stranci ne odu iz njega.
To je i uslov posle koga će Narodna skupštine RS izabrati nove sudije, rekao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Drugi uslov, prema njegovim rečima, je da Ustavni sud poništi sve neustavne odluke. S obzirom da su srpske sudije do sada služile kako se izrazio, kao dekor, Srbi više ne veruju instituciji Ustavnog suda BiH, koja je zloupotrebljena do besmislenosti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala