Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije stigao u Pećku patrijaršiju /video, foto/

© Foto : Snimak sa ekrana/Instagram/Patrijarh PorfirijePatrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u sedište Srpske pravoslavne crkve - Pećku patrijaršiju, u okviru posete svetinjama na KiM, gde će zajedno sa srpskim narodom proslaviti Božić.
Patrijarha je u Pećkoj Patrijaršiji dočekala igumanija Haritina, zajedno sa monahinjama, kao i bratstvo manastira Visoki Dečani, na čelu sa igumanom Savom Janjićem.
Dočeku patrijarha prisustvovao je i paroh pećki otac Dragan i paroh iz Goraždevca otac Nenad.
Patrijarh je danas započeo posetu Kosovu i Metohiji.
Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.
Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

Manastir Dečani: Poseta patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji ima veliki simbolički značaj za srpski narod na KiM

Poseta patrijarha Srpske pravoslavne crkve Kosovu i Pećkoj patrijaršiji ima veliki simbolički značaj za SPC i srpski narod na Kosovu, ocenjeno je iz manastira Visoki Dečani jer će, kako dodaju, patrijarh pružiti očinsku podršku vernicima Crkve na Kosovu i Metohiji tokom praznika Roždestva Hristovog.
"Posle svečanog molitvenog prijema, na kome su bili iguman Sava sa više monaha iz manastira Dečani, sveštenstvo Pećkog dekanata sa svojim vernicima, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika, arhijereja i g. patrijarsi srpski", dodaje se.
Navodi se da će patrijarh Porfirije božićne praznike provesti sa sveštenstvom i vernim narodom na Kosovu i Metohiji.
Pre toga, u pratnji mesnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, patrijarh Porfirije će posetiti nekoliko manastira, među kojima su Visoki Dečani i Gračanica i posetiti pastirski narod u orahovačkom kraju.
Patrijarh Porfirije je zamonašen u manastiru Dečani 1986. godine.
Za patrijarha SPC izabran je 2021. godine i svečano je ustoličen u Patrijaršijskom manastiru 14. oktobra 2022. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala