- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Oprez! Jeziva zloupotreba – iskorišćen lik i glas čuvenog srpskog doktora da bi se prodale tablete

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“
Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“  - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ upozorio je građane na zloupotrebu veštačke inteligencije u slučaju svog direktora, prof. dr Milovana Bojića, navodeći da je u izmišljenom intervjuu na društvenim mrežama iskorišćen njegov generisan glas i upotrebljena njegova slika kako bi se promovisale tablete protiv visokog krvnog pritiska.
Kako je dalje objašnjeno, Bojić u tom „intervjuu“ građanima preporučuje izvestan preparat za bolju cirkulaciju, kao izuzetno efikasan.

„Tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor je upadljivo različit u odnosu na glas i način izlaganja profesora Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika. N.N. lica su, kao i mnogo puta do sada, zloupotrebila delo prof. Bojića u nameri da ljude varanjem ubeđuju u delotvornost pomenutih tableta kako bi poboljšali svoje zdravlje, a oni na tome profitirali“, dodaje se u saopštenju Instituta.

Ovo neetičko korišćenje imena eminentnog prof. Bojića u lažnom promovisanju tableta protiv visokog krvnog pritiska, kako navode, predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda i dovodi u pitanje poverenje pacijenata, ugrožavajući profesionalni integritet i struku.
Profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina lečenja neispitanim i preparat sumnjivog porekla.
Institut istiće da su prava meta ovakvih oglasa lakoverni ljudi, koji, s obzirom da takav „lek“ predstavlja „preporuku“ našeg vrhunskog kardiologa, te ne sumnjajući da se radi o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje.
„Već smo preduzeli sve moguće mere da se lica koja su zloupotrebila moje ime, strogo kazne. Nije prvi i jedini put da se koriste svi načini kako bi građani Srbije i regiona bili prevareni. Sve njih molim da ne nasedaju na ovakve laži, a svima kojima je zdravstveno stanje ugroženo, Institit za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” nudi znanje i iskustvo, što je potvrdio svim dosadašnjim rezultatima. Celog svog života radim na unapređenju medicinske struke, stvarajući i razvijajući Institut kojim rukovodim- navodi prof. Bojić.
Radi zaštite od ovakvog kriminalnog ponašanja kojima su ugroženi njegov identitet, ime i reputacija, profesor Bojić je pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnolokog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu“, zaključuje se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala