- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Sudije Srbi u Ustavnom sudu BiH služile kao dekor

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudija iz Srpske neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.
Kako je naveo, Srpska je jasno rekla da ne veruje Ustavnom sudu BiH koji je, vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara, uradio sve da uruši Dejton, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu, koja sve što je radila je radila na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske.
„Odlazak stranih sudija i poništavanje svih neustavnih odluka uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja ovog suda“, rekao je Dodik.
Nažalost, kako kaže, poslednjih godina to nije slučaj.
„Zato mi ne možemo da verujemo toj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni deo zaštite Ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrednosti. To su zloupotrebili do te mere da je sve postalo besmisleno“, rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom, prenosi RTRS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala