- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bojanu Jovanoviću nagrada „Dejan Medaković“ za knjigu „Srpsko kulturno blago”

© Foto : Sputnjiku ustupio Prometej/PromoBojanu Jovanoviću nagrada „Dejan Medaković“ za knjigu "Srpsko kulturno blago" u izdanju "Pravoslavne reči"
Bojanu Jovanoviću nagrada „Dejan Medaković“ za knjigu Srpsko kulturno blago u izdanju Pravoslavne reči - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Nagradu „Dejan Medaković“ za 2023. godinu dobio je Bojan Jovanović za knjigu „Srpsko kulturno blago”, u izdanju „Pravoslavne reči“ iz Novog Sada.
Stručni žiri na čelu sa dr Boškom Suvajdžićem, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Iz­­­­davačkog preduzeća „Prometej“ za 2023. godinu dobije Bojan Jovanović koji je „sveukupnim svojim umetničkim, naučnim i intelektualnim angažmanom po­kazao da je dostojan nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića“.
„Dejan Medaković je bio veliki sanjar prošlosti, poligraf, poli­histor, isto­ri­čar umetnosti, pripovedač, akademik, koji je svojim mo­nografijama, znalački iscrtavao granice srpskog naciona. Sličnim vre­dnostima je posvećena i raskošna knjiga Bojana Jovanovića“, ističe žiri.
Knjigom „Srpsko kulturno blago", Bojan Jovanović, naš najistaknutiji savremeni antropolog, predstavio je, kako je konstatovao žiri, antologijski izbor srpskih kulturnih vrednosti na kojima se temelji kako kolektivni, tako i individualni identitet samosvesnih pripadnika srpske nacije:
„Autor potpisuje veličanstvenu odu srpskoj kulturi kao vrednosnom i etičkom orijentiru njenim pripadnicima u ovom i budućem vremenu. U četrnaest bogato ilustrovanih poglavlja, 'Srpsko kulturno blago' predstavlja vrednosti koje su ostvarili Srbi kao narod na kulturnom području Balkanskog poluostrva. Te vrednosti ukazuju da je srpski kulturni prostor znatno širi od državnih granica Srbije, a mnoge od njih su svojim značajem, autentičnošću i lepotom potvrđene i kao opštečovečanske u uvršćene u svetsku kulturnu baštinu“.
Bojanu Jovanoviću će nagrada „Dejan Medaković“ biti uručena 10. januar u Novom Sadu.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
KULTURA
„Ljudi obeležavaju vreme“: Emiru Kusturici uručena nagrada „Dejan Medaković“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala