- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

BiH od 1. januara predsedava Fondom za zapadni Balkan

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
Bosna i Hercegovina je 1. januara ove godine od Albanije preuzela jednogodišnje predsedavanje Fondom za zapadni Balkan (Western Balkans Fund-WBF).
Članice Fonda su zapadnobalkanska šestorka, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, tzv. Kosovo, Severna Makedonija i Srbija.
Osnovni cilj Fonda je jačanje civilnog društva uz saradnju članica i poticanje evropskih integracija. Ciljevi fonda se ostvaruju kroz finansiranje projekata civilnog društva u oblasti promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmene, te održivog razvoja.
Bosna i Hercegovina je ranije najavila da će tokom svog predsedavanja, kao država posvećena daljem jačanju regionalne saradnje i razvoja civilnog društva koji su važni elementi procesa evropskih integracija, raditi na boljoj vidljivosti Fonda, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.
U saopćenju se navodi da se javni pozivi za projekte objavljuju jednom godišnje. U toku je realizacija 6. javnog poziva. Vrednost pojedinačnih projekata je do 15.000 evra. Pored ovog, Fond dodeljuje i grantove, koji omogućuju pojedincima da učestvuju u istraživanju, ili sastancima u nekoj od članica regije.
Pri dodeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz naše države uvek dobiju šestinu odobrenih projekata, navodi se u saopćenju.
Fond se finansira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija drugih država i organizacija. Fond za zapadni Balkan je osnovan 2015. godine odlukom ministara spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke, a počeo je sa radom dve godine kasnije.
Sedište Sekretarijata Fonda je u Tirani.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala