- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruske snage izvele napade na vojna preduzeća u Kijevu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska vojna avijacija pre poletanja u zonu specijalne vojne operacije
Ruska vojna avijacija pre poletanja u zonu specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2024
Pratite nas
Ruske snage izvele su napada na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, koji su proizvodili bespilotne letelice i rakete i vršile remont vojne tehnike u Kijevu i njegovom predgrađu, ciljevi su pogođeni, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov na svom redovnom brifingu.
Takođe su uništena skladišta raketa, municije i avionske municije koje Kijevu isporučuju Zapadne zemlje.
On je dodao da su ukrajinske snage u protekla 24 časa na krasnolimanskom pravcu izgubile do 90 vojnika. Uništen je jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, 12 automobila i haubica D-30.
Ruski sistemi PVO su tokom prethodnog dana presreli 11 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „oljha“ i uništili 34 ukrajinske bespilotne letelice.
Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su šest napada, a ukrajinska vojska izgubila je 115 vojnika, a uništena su tri tenka, devet automobila, artiljerijski sistem M777 i haubica D-30.
Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila.
U protivbaterijskoj borbi uništena su dva artiljerijska sistema M777, tri samohodna artiljerijska oruđa: dva M109 „paladin“ američke proizvodnje i jedno „krab“ poljske proizvodnje, kao i samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i oruđe D-20.
Ruske snage su na donjeckom pravcu odbile jedan napad kod naselja Artjomovsko. U borbama je poginulo i ranjeno do 300 ukrajinskih vojnika, a uništeni su tri tenka, borbeno vozilo pešadije, tri kamioneta i 19 automobila.
Tokom protivbaterijske borbe uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“ američke proizvodnje, samohodna haubica „akacija“, dve haubice „hijacint B“, oruđe D-20, haubica D-30, vučna haubica M199 američke proizvodnje i protivtenkovski top „rapira“.
U Lisovki i Želanom u DNR ruske snage uništile su skladišta municije dve ukrajinske brigade.
Na zaporoškom pravcu poginulo je i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila, dve haubice D-30 i jedna D-20.
Na hersonskom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 20 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila i haubica D-30.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 565 aviona, 263 helikoptera, 10.352 bespilotne letelice, 445 protivvazdušnih raketnih sistema, 14.434 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.194 vozila za raketne sisteme, 7.611 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 16.976 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala