- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rekordno ledeno u Finskoj i Švedskoj - čak minus 40 stepeni

© AP Photo / Tor Erik Schrøder/NTB ScanpixSneg u Norveškoj
Sneg u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2024
Pratite nas
U Finskoj i Švedskoj su danas zabeležene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.
U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u severnoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.
"To je najniža temperatura izmerena do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme", rekao je meteorolog Nils Holmkvist.
Izuzetno hladno vreme izazvalo je velike probleme u železničkom saobraćaju na severu Švedske, rekli su železnički operateri, preneo je AP.
Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabeležena na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj.
Takođe je izdao upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snežne padavine i jak vetar u sredu mogu da izazovu probleme.
Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srede.
U susednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabeležena je jutros u severozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni.
Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabeležene su temperature niže od minus 30 stepeni.
Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.
Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vreme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala