- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Energetska kriza tokom prošle godine: Šta nas čeka 2024 | Energija Sputnjika

© AP Photo / Martin MeissnerPumpe na naftnom polju
Pumpe na naftnom polju - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2024
Pratite nas
Krajem 2021, kao uostalom i krajem naredne, 2022. godine mnogi stručnjaci, analitičari, specijalisti za ekonomske i(li) energetske teme prognozirali su ogromna poskupljenja energenata – sirove nafte, derivata, prirodnog gasa i električne energije.
Cene gasa i struje bile su, a mora se priznati, još su, ono što najviše plaši sve potrošače – bilo da je reč o običnim grašanima ili privrednicima.
U celu priču o cenama energenata uključili su se, naravno, političari. Uplašeni za svoje pozicije, ali i svesni da potencijalne astronomske cene, posebno tokom zimskih meseci, kada je grejanje veom bitna kategorija u zadovoljenju potreba građana – glasača, pa ne čudi što smo na početku treće decenije 21. veka imali toliki upliv država u kreiranje cena struje, gasa, grejanja, derivata... Posebno u Evropi koja se zaigrala u ekonomske sankcije Moskvi kroz ograničenje kupovine ruskih energenata – što je dovelo do velikih pikova cena prirodnog gasa. Sve se, naravno, prelivamo i na električnu energiju, jer su činjenice da OIE (obnovljivi izvori energije), pre svega vetar i sunce još ne mogu u potpunosti zameniti proizvodnju struje iz termoelektrana na ugalj. A sa „epidemijom“ gašenja nuklearki u Nemačkoj gas je kao stavka za proizvodnju električne energije u termoelektranama koje troše ovo fosilno gorivo bio ključan za obezbeđivanje energetske sigurnosti.
U naftnom sektoru članice priširenog karteka OPEK – OPEK+ su pokazale da vodeći borbu za svoje interese neće dozvoliti enormna poskupljenja nafte i naftnih derivata.
U 2024. godinu Evropljani kao da su ušli priviknuti na energetsku krizu - smanjili su potrošnju, naučili da štede (pokušavajući da smanje uticaj potrošnje energenata na kućne budžete), privreda se okreće novim tehnologijama, političare prave strategije kako da zelena tranzicija prođe što bezbolnije. Ono što je več vidljivo je činjenica da se, pre svega, svi najpre trude da obezbede lokalne, nacionalne nezavisnosti – punjenjem skladišta gasa, gradnjom novih kapaciteta, pokretanjem konzerviranih termoelektrana na ugalj. Grade se i nuklerake, ali sve više i OIE elektrana. Tako je i u Srbiji.
O tome kako se ova situacija u svetu, posebno u Evropi odražava i na sektor energetike i šta nas čeka tokom 2024. u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Željkom Markovićem.
Energetska kriza tokom prošle godine: Šta nas čeka 2024 | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala