- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Republika Nagorni Karabah više ne postoji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZastave Nagorno-Karabaha i Jermenije na Trgu Slobode u Stepanakertu
Zastave Nagorno-Karabaha i Jermenije na Trgu Slobode u Stepanakertu - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Prvog januara 2024. Godine istekao je period predviđen za raspuštanje svih državnih institucija nepriznate Republike Nagorno-Karabah i postojanje same republike, dekret je izdao takozvanilider Nagornog Karabaha Samvela Šahramanjan 28. septembra 2023. godine.
„Razpustiti sve državne institucije i organizacije do 1. januara 2024. godine - i Republika Nagorno-Karabah (Arcah) će prestati da postoji“, navodi se u dekretu. Stanovništvo Nagorno-Karabaha je pozvano da se upozna sa uslovima reintegracije koje je izneo Azerbejdžan kako bi doneli nezavisnu odluku o mogućnosti daljeg boravka u Nagornom Karabahu.
Šahramanjan je tada izjavio da je takvu odluku doneo zbog teškevojno-političke situacije koja je nastala nakon eskalacije sukoba 19. septembra, zbog želje da se zaštiti fizičkabezbednost naroda Karabaha. On se osvrnuo i na dogovor postignut posredstvom komande ruskog mirovnog kontingenta sa predstavnicima Azerbejdžana koji ima za cilj da se obezbedi slobodan, dobrovoljan i nesmetan prolaz stanovnika Nagornog Karabaha, uključujući vojnike koji su položili oružje, duž Lačinskog koridora kojipovezuje Karabah sa Jermenijom. Od 24. septembra do kraja meseca, više od 100 hiljada stanovnika napustilo je Karabah u pravcu Jermenije – praktično celokupno jermensko stanovništvo regiona.
Nagorno Karabah, koji se pre 1988. godine otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba sa Azerbejdžanom 1992-1994. godine dugi niz godina postojao kao nepriznata republika, objavio je kraj svog postojanja 1. januara 2024. godine.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, premijer Jermenije Nikola Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala