- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nadal otkrio ko mu je najveći rival: „Elegancija protiv ratnika“

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIRodžer Federer i Rafael Nadal
Rodžer Federer i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Španski teniser Rafael Nadal izjavio je u opširnom intervjuu za španski „El Pais“ da mu je Rodžer Federer najveći rival, veći od Novaka Đokovića, koji je najbolji teniser sveta svih vremena.
Rafa je bio misteriozan, dodajući da ne sme da otkrije zašto je to tako, pa je bilo jasno da Španac ponovo igra svojevrsne mentalne igrice, tako tipične za njega kada je u pitanju njegovo rivalstvo s Novakom.
Španski novinari pitali su Nadala da prokomentariše zbog čega se uporno potencira rivalstvo „Fedal“, a ne rivalstvo Novak Đoković – Rafael Nadal ili Novak Đoković – Rodžer Federer.
„Nekoliko faktora je u pitanju. Neke od njih neću otkriti, jer mi je teško i nije moje da ih komentarišem“, zagonetan je bio „bik s Majorke“.
Zatim je Nadal „servirao“ odgovor kada je u pitanju sam teren i sam tenis.
„Kada je tenis u pitanju, jasno je da je u pitanju bila velika razlika u stilu igre kod Federera i mene. On je bio perfekcionista u estetskm smislu, to je vrhunac elegancije i tehnike. Imam i ja dobru tehniku da se razumemo, kao i veliki broj tenisera, ali to nije isto kao kada je reč o čistom estetskom stilu tenisa. To su dve različite stvari, a kod Rodžera se radi o impresivnoj i lepoj eleganciji. Kada sam ja uplovio u teniske vode, on je već bio najbolji na svetu, i odjednom je dobio rivala duge kose, strašnog fizičkog izgleda. Jednostavno, bila je to elegancija protiv ratnika i publici se to dopalo“, istakao je Rafael i nastavio:
„Teniski svet dobio je kombinaciju dve različite vrste ličnost i i različitih stilova. Osim toga, igrali smo veliki broj puta najvažnije mečeve i tako je nastalo veliko rivalstvo. Mi smo ga pretvorili u nešto veće od svakog drugog teniskog meča“.
Nadal je zatim pomenuo Đokovića sa kojim je odigrao 59 mečeva, a Srbin ima pobedu više (30:29). Sa Federerom se Španac susreo 40 puta i 24 puta je slavio.
„Federer me je najviše inspirisao, motivisao. Uzbuđen sam bio i kada sam gledao Đokovića protiv Federera, jer tenise je emocija, a emocija je ono što me privlači da gledam tenis“, zaključio je Nadal.
Španac koji je za 2024. godinu najavio kraj karijere zbog učestalih problema sa povredama, vratiće se u Brizbejnu na teren u takmičarskom meču posle jednogodišnje pauze.
Nadal će u noći između ponedeljka i utorka igrati protiv Austrijanca Dominika Tima, što će mu poslužiti kao uvertira za prvi grend slem turnir u godini – Australijan open.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
SPORT
Lajović za Sputnjik o Srbiji, Novaku, mentalnom zdravlju i boginjama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala