- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija puna aduta za najveću sportsku svetkovinu na koju senku baca sramotan odnos prema Rusima

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaOlimpijske igre Tokio
Olimpijske igre Tokio - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Sada već davne 2017. godine Pariz je pobedio u trci za domaćinstvo Olimpijskih igara u godini pred nama, a Srbija će na najvećoj sportskoj smotri imati veliki broj aduta za medalje. Ipak, predstojeće OI obeležava i sramota zbog odnosa Međunarodnog olimpijskog komiteta prema sportistima iz Rusije
U trci za domaćinstvo OI 2024 uz Pariz su bili i Hamburg, Budimpešta, Atina i Los Anđeles, međutim odlukom MOK je određeno da to bude francuska prestonica, dok će grad u Kaliforniji imati priliku da ugosti najveće svetske sportiste četiri godine kasnije.
Takmičenja se neće održati samo u Parizu, sportisti će se boriti i u Lionu, Lilu, Marseju, Bordou, Nantu, Nici, Sent Etjenu, ali i u Teipou u Francuskoj Polineziji.
Na programu će biti 32 sporta, prvi put u istoriji će broj muških i ženskih takmičara biti izjednačen, ali će slogan „Otvorene igre“ biti pod velikom lupom jer neće odražavati pravi duh OI.
Razlog tome je odluka MOK da suspenduje sportiste iz Rusije i Belorusije, s političkim motivom zbog dešavanja u Ukrajini.
Priliku da se takmiče na OI imaće verovatno samo teniseri, uz obavezu nastupanja pod neutralnom zastavom.
Upravo će teniski turnir biti jedan od najzanimljivijih, a sve oči srpske javnosti biće uprte u Novaka Đokovića kome još samo zlato na OI nedostaje da bi kompletirao briljantnu karijeru.
Uz Đokovića zasad je 50 sportista iz Srbije obezbedilo vize za Olimpijske igre – u atletici su to Angelina Topić, Milica Gardašević i Ivana Španović, u košarci muška ekipa, kao i njihove kolege u basketu.
Ruski bokser Vahid Abasov će nositi dres Srbije, kao i njegova zemljakinja Natalija Šadrina, Srbija ima tri mesta u kanuu, dva u biciklizmu, jedan čamac u veslanju, tri u streljaštvu i zasad po jedno u plivanju i tekvondou.
Kvalifikovala se i ženska odbojkaška reprezentacija, tu će biti i tri rvača, Stevan Mićić, Ketag Cabalov i Mate Nemeš, a u narednom periodu i drugi sportisti iz Srbije će pokušati da ispune olimpijsku normu.
Olimpijske igre i sve u vezi sa njima pratićete, naravno, uz Sputnjik sport.
Partizan Paragvaj - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
SPORT
Ekskluzivno za Sputnjik – crno-beli duh iz Beograda je napravio revoluciju u dalekom Paragvaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala