- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljen Koncept predsedavanja Rusije u ZND

© POOL / Uđi u bazu fotografijaZastave država-učesnica Zajednice Nezavisnih Država
Zastave država-učesnica Zajednice Nezavisnih Država - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Rusija je 1. januara 2024. godine preuzela predsedavanje Zajednicom Nezavisnih Država (ZND), a među ključnim zadacima za narednu godinu Moskva je navela jačanje autoriteta organizacije, jačanje veza ZND sa nizom regionalnih udruženja, kao i zajedničko suprotstavljanje spoljnim izazovima.
Predsedavanje Ruske Federacije Zajednicom Nezavisnih Država odvijaće se u skladu sa Konceptom daljeg razvoja ZND, odobrenim odlukom Saveta šefova država ZND od 18. decembra 2020. godine, Strategijom ekonomskog razvoja ZND za period do 2030. godine, usvojenom odlukom Saveta šefova vlada ZND od 29. maja 2020. godine, kao i drugim osnovnim i programskim dokumentima zajednice, navodi se u saopštenju na sajtu Kremlja.
U Konceptu predsedavanja se ističe da će prioritetni zadatak u oblasti energetike u periodu predsedavanja Rusije biti osiguravanje energetske bezbednosti kao i efikasno korišćenje energetskih resursa i mogućnosti međunarodne trgovine energentima za povećanje konkurencije nacionalnih ekonomija
Takođe, Rusija će tokom predsedavanja raditi na jačanju saradnje u vojnoj oblasti i oblasti pogranične bezbednosti.
Zemlje ZND nastaviće da jačaju mehanizme zajedničkog suprotstavljanja terorizmu, ekstremizmu, transnacionalnom kriminalu i legalizaciji zločinačkih prihoda, nelegalna prodaja narkotika i vatrenog oružja, eksplozivnih sredstava i naprava.
Rusija će obraćati posebnu pažnju zameni uvoza i širenju razmene robe.
Minimizacija negativnih posledica sankcija takođe je ušla u prioritete predsedavanja Rusije u ZND.
Zajedničko suprotstavljanje izazovima i pretnjama, uključujući u oblasti biološke bezbednosti, nastaviće se u ZND u godini predsedavanja Rusije.
Rusija će obratiti značajnu pažnju radu vojno-patriotskog vaspitanja i popularizaciji zajedničkih duhovnih vrednosti u ZND.
Rusija će takođe posebnu pažnju posvetiti borbi protiv pokušaja nekih zemalja da ukinu tuđu kulturu.
Rusija će se boriti sa pokušajima da se iskrivljuju istorijske činjenice, rehabilituje nacizam i očuva istorijska istina o Drugom svetskom ratu, uključujući činjenice o genocidu nad narodima Sovjetskog Saveza.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala