- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivša austrijska ministarka: Počelo je novo poglavlje

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaKarin Knajsl, bivša austrijska ministarka spoljnih poslova i stručnjak za međunarodno pravo i energetiku
Karin Knajsl, bivša austrijska ministarka spoljnih poslova i stručnjak za međunarodno pravo i energetiku - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Ruska ekonomija zauzela je 5. mesto u svetu, pretekavši Nemačku samo dva meseca nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin to predvideo, izjavila je bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl.
„Sećam se kako je predsednik Putin na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u svom plenarnom govoru, ukazao da se Rusija nalazi na šestom mestu među 10 najvećih svetskih ekonomija, ali da bi mogla da prestigne Nemačku. I upravo to se desilo dva meseca kasnije“, rekla je Knajsel u intervjuu novinaru Flaviju fon Viclbenu, sumirajući godinu.
Druga velika tema koja je doživela velike promene i na vojnom i na političkom planu je, bez sumnje, sukob NATO-a i Rusije, u kojem je Ukrajina postala bojno polje, istakla je ona.
"U stvari, kontraofanziva je počela u junu, ali je, prema vojnim procenama, propala ili je, barem, dospela u ćorsokak. Od leta – jeseni 2022. godine ruska vojska je vodila svojevrsni odbrambeni rat za svoje položaje. Novo poglavlje je počelo. Poslednjih nedelja ruski front je postao dinamičniji. Rusija je krenula u ofanzivu i zauzela je već nove teritorije - ali to nije sve", objasnila je ona.
"Na geopolitičkom planu mnogo toga iz korena promenilo. Zapadne procene su se izmenile za 180 stepeni. Konkretno, pre tačno godinu dana su izjavili da su ruske oružane snage pred kolapsom, da će doći do određenih promena. A sada, gotovo unisono, naslovi Fajnenšel tajmsa do Ekonomista postavljaju pitanje: šta će se dogoditi ako Rusija pobedi u ovom ratu?", dodala je bivša austrijska ministarka.
Pogledajte još i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala