- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska  - Sputnik Srbija

UŽIVO Abas traži mirovnu konferenciju i nezavisnost Palestine, Izrael najavljuje rat tokom cele 2024.

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 86. dan. Izraelska vojska izvela vazdušne napade tokom noći širom Pojasa Gaze, a kopnena operacija se nastavlja. Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je 150 Palestinaca stradalo u protekla 24 sata.
Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da je palestinski narod izložen „sveobuhvatnom genocidnom ratu“i zatražio održavanje međunarodne mirovne konferencije koja bi, kako je naveo, utrla put za uspostavljanje nezavisne palestinske države.
Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da vojska prilagođava svoje raspoređivanje u Pojasu Gaze, jer predviđa dug rat protiv Hamasa, koji će trajati tokom cele naredne godine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:42 31.12.2023
Portparol izraelske vojske: Rat će trajati tokom cele naredne godine
Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da vojska prilagođava svoje raspoređivanje u Pojasu Gaze, jer predviđa dug rat protiv Hamasa, koji će trajati tokom cele naredne godine.
„Prilagođavamo metode borbe svakoj oblasti u Gazi, kao i potrebne snage za izvršenje misije na najbolji mogući način. Svaka oblast ima različite karakteristike i različite operativne potrebe. Večeras će početi 2024. Ciljevi rata zahtevaju duge borbe i mi smo u skladu s tim pripremljeni“, rekao je Hagari, prenosi „Tajms of Izrael“.
On je rekao da će vojska sprovoditi „pametno“ upravljanje snagama u Gazi, omogućavajući rezervistima da se vrate kućama kako bi pomogli u oporavku ekonomije i kako bi se nastavila obuka vojnika.
„Nastavljamo obuku oficira i komandanata...nakon iskustva u borbi, oni se vraćaju obuci i pridružiće se liniji komandira vojske kada završe“, kaže Hagari.
Hagari kaže da će se „neki od rezervista vratiti svojim porodicama i raditi ove nedelje“.
„To će rezultirati značajnim olakšanjem za privredu i omogućiće im da dobiju snagu za operacije sledeće godine, a borbe će se nastaviti i biće nam potrebni“, dodao je on.
Kako je objasnio, ova prilagođavanja imaju za cilj da obezbede planiranje i pripreme za 2024.
„IDF treba da planira unapred, imajući u vidu da ćemo biti i potrebni za dodatne misije i nastavak borbi tokom cele naredne godine“, poručio je Hagari, preneo je Tanjug.
Povodom tvrdnji nekih ministara da kopnenim trupama nije pružena dovoljna vazdušna podrška, Hagari je rekao da „ne postoji nijedan slučaj da kopnene snage nisu dobile podršku iz vazduha ili izvlačenje pod vatrom“.
21:12 31.12.2023
Šiitski pobunjenici Huti u Jemenu - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
SVET
Huti najavili nastavak napada na brodove povezane sa Izraelom
20:47 31.12.2023
Abas: Izloženi smo genocidu, tražim mirovnu konferenciju i nezavisnost Palestine
Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da je palestinski narod izložen „sveobuhvatnom genocidnom ratu“i zatražio održavanje međunarodne mirovne konferencije koja bi, kako je naveo, utrla put za uspostavljanje nezavisne palestinske države.
Abas je održao govor povodom 59. godišnjice osnivanja pokreta Fatah.
„Naš palestinski narod, koji se opire, danas je izložen sveobuhvatnom genocidnom ratu u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u El Kudsu s ciljem da transformiše našu nacionalnu stvar u našu humanitarnu stvar, ponavljanje Nakbe 1948.“, rekao je Abas, prenela je palestinska agencija VAFA.
Obraćajući se Izraelu, palestinski predsednik je rekao: „Kako se vaša agresija i teror povećavaju, naš narod će postati jači, odlučniji i otporniji u zaštiti svoje zemlje i legitimnih nacionalnih prava“, prenela je Anadolija.
Istakao je da će palestinski narod ostati na svojoj zemlji.
„Nikada nećemo prihvatiti emigraciju iz naših zemalja ni po koju cenu, pod vođstvom Palestinske oslobodilačke organizacije, jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda“, izjavio je Abas.
Ističući da su Zapadna obala, Jerusalim i Pojas Gaze nedeljiva celina, Abas je zatražio da se hitno zaustave izraelski napadi na Gazu, koji, kako tvrdi, imaju za cilj izvršenje genocida nad palestinskim narodom. On je rekao i da je neophodno ubrzati ulazak humanitarne pomoći u Gazu.
„Nećemo dozvoliti raseljavanje iz Pojasa Gaze i Zapadne obale, koji su podvrgnuti ludom ratu okupacione vojske i doseljenika“, rekao je palestinski predsednik.
Abas je naglasio da neće uspeti izraelski plan da eliminiše palestinski nacionalni projekat, kao i Jerusalim i njegova sveta mesta, i podele i ukrade palestinske zemlje.
„Jedino rešenje je okrenuti se političkom rešenju zasnovanom na odlukama o međunarodnom legitimitetu kroz priznavanje slobode, nezavisnosti i prava palestinskog naroda i organizaciju međunarodne mirovne konferencije koja će okončati izraelsku okupaciju čitave palestinske teritorije, čiji je glavni grad istočni El Kuds (Jerusalim)“, rekao je Abas.
20:31 31.12.2023
Ubodena dvojica izraelskih bezbednjaka na Zapadnoj obali
Dva izraelska bezbednjaka ranjena su kada ih je napadač izbo na ulazu u industrijsku zonu Mišon Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali i oni su prebačeni u bolnicu u Jerusalimu.
Ambulantna služba David Adom saopštila je da je muškarac u dvadesetim godinama lakše ranjen, dok je žena (24) zadobila nešto ozbiljnije povrede, preneo je „Tajms of Izrael“.
Nož je pronađen na mestu incidenta u blizini industrijske zone.
Izraelska policija saopštila je da su na napadača pucale bezbednosne snage, ali za sada nije poznato u kakvom je stanju.
19:20 31.12.2023
Hezbolah tvrdi da Izrael ne može da primora pripadnike te grupe da se povuku
Naim Kasem, zamenik šefa libanske grupe Hezbolah, tvrdi da Izrael nije u poziciji da primora naoružane pripadnike te grupe da se odmaknu od granice Libana sa Izraelom i da vrati kući desetine hiljada raseljenih stanovnika severnog Izraela.
Kasem je grupi pristalica u Bejrutu kazao da Izrael nije u poziciji da nameće svoja rešenja i da prvo mora da okonča napade na Pojas Gaze, da bi se zaustavili gotovo svakodnevni pogranični sukobi sa Hezbolahom duž izraelsko-libanske granice, objavili su arapski mediji, preneo je „Tajms of Izrael“.
17:38 31.12.2023
UN: Broj ubijenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra povećan na 307
Broj poginulih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra povećao se na 307, uključujući 79 dece, saopštile su Ujedinjene nacije.
Od ukupnog broja poginulih na Zapadnoj obali, 298 su ubile izraelske snage, a osam izraelski doseljenici. Broj poginulih od 7. oktobra predstavlja 60 odsto svih Palestinaca ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali 2023. godine.
Sa ukupno 506 Palestinaca ubijenih u napadima, 2023. je najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali, od kada su agencije UN počele da beleže broj žrtava 2005. godine, prenela je „Al Džazira“.
16:07 31.12.2023
Bivši ministar Palestinske uprave ubijen u izraelskom napadu
Bivši ministar Palestinske uprave za verska pitanja Jusef Salama (68) ubijen je danas u izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.
Salama je ubijen u izraelskom napadu na izbeglički kamp El Magazi u centralnom Pojasu Gaze, javila je zvanična palestinska novinska agencija VAFA, preneo je Tanjug.
Salama, za koga se smatralo da je blizak Fatahu, partiji predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, bio je ministar od februara 2005. do marta 2006. godine, preneo je „Gardijan“. Služio je i kao propovednik u džamiji Al Aksa u Jerusalimu.
15:27 31.12.2023
Vojno krilo Hamasa: Pogodili smo izraelski helikopter u gradu Gazi
Vojno krilo Hamasa, Brigade el Kasam, saopštilo je danas da je pogođen izraelski helikopter „apač“ u gradu Gazi, na severu palestinske enklave.
Brigade El Kasam objavile su na Telegramu da je vojno krilo Hamasa, zajedno s brigadama mudžahedina, pogodilo izraelski helikopter „apač“ u oblasti Az Zejtun u gradu Gazi. Drugi detalji nisu navedeni.
15:07 31.12.2023
Najmanje 16 Palestinaca uhapsile izraelske snage širom Zapadne obale tokom noći
Najmanje 16 Palestinaca uhapsile su protekle noći izraelske snage tokom racija širom okupirane Zapadne obale, saopštilo je Društvo palestinskih zatvorenika.
U saopštenju se navodi da su racije sprovedene tokom protekle noći širom okupirane Zapadne obale, uključujući Nablus i Hebron, preneo je Tanjug.
Izraelske snage su od 7. oktobra uhapsile ukupno 4.876 Palestinaca na Zapadnoj obali, ističe se u saopštenju, prenela je „Al Džazira“.
14:42 31.12.2023
Najmanje 35 Palestinaca poginulo u centralnoj Gazi u izraelskim napadima
Najmanje 35 Palestinaca poginulo je danas u izraelskim napadima na centralni deo Pojasa Gaze, rekli su predstavnici bolnice iz Deir al-Balaha.
Zvaničnici iz bolnice Al-Aksa u centru Deir al-Balaha rekli su da je u tu bolnicu danas dopremljeno 35 tela.
U oblasti Zvajde u centralnoj Gazi, u izraelskom vazdušnom napadu poginulo je najmanje 13 ljudi, a na desetine ranjeno, rekli su svedoci za AP.
Više od 21.600 Palestinaca je poginulo, a ranjeno je više od 55.000 u Pojasu Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.
14:13 31.12.2023
Istorijska obeležja u gradu Gazi uništena u izraelskim napadima
Poznato poslednje javno kupatilo iz otomanskog doba El Samara, drevna Velika džamija Omari i druge istorijske znamenitosti u gradu Gazi, uništeni su u izraelskom bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra, pokazuju snimci do kojih je došla Al Džazira.
Istorijsko javno kupatilo El Samara, poznato i kao Hamam El Samara, u ulici Omar al-Muhtar u gradu Gazi, staro više od 800 godina, sada je u ruševinama.
Isto je i sa drevnom Velikom džamijom Omari u Gazi, koja vuče korene iz predislamskog doba.
U naselju Daradž, izraelski vazdušni napadi uništili su Kasr al-Bašu, Pašinu palatu, izgrađenu tokom mamelučke ere u 13. veku. U zgradi se nalazio i muzej koji prikazuje artefakte iz grčkog, rimskog, vizantijskog i islamskog doba, prenosi Al Džazira.
13:48 31.12.2023
13:22 31.12.2023
Izrael spreman da pusti brodove da donesu pomoć na obale Gaze
Izrael je spreman da odmah dozvoli stranim brodovima da isporuče pomoć ratom razorenom Pojasu Gaze, kao deo predloženog morskog koridora sa Kipra, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen, navodeći četiri evropske zemlje kao potencijalne učesnike, prenosi Rojters.
"Može da počne odmah", rekao je Koen za Radio stanicu Tel Aviv, navodeći da bi Britanija, Francuska, Grčka i Holandija mogle da učestvuju u dostavi humanitarne pomoći preko kiparske luke Larnaka do Gaze, pošto u posedu imaju brodove koji mogu da pristanu direktno do plitke obale Gaze.
"Tražili su od nas da oprema dođe preko (izraelske luke) Ašdod. Odgovor je ne. Neće doći preko Ašdoda. Neće doći preko Izraela", rekao je Koen.
Prema aranžmanu koji je prvi predložila Nikozija u novembru, teret bi prošao bezbednosnu inspekciju u kiparskoj luci Larnaka, pre nego što isplovi ka 370 kilometara udaljenoj obali Pojasa Gaze.
Kiparski plan, prema kome bi izraelski bezbednosni agenti bili uključeni u inspekcije u Larnaki, podržao je ranije i grčki premijer Kirijakos Micotakis.
Nekoliko evropskih i arapskih zemalja donatora do sada je poslalo pomoć Gazi preko obližnjeg egipatskog priobalnog grada Al Ariša, a Izrael je bio uključen u praćenje tih pošiljki.
Ako plan bude ostvaren, piše Rojters, to bi značilo prvo ublažavanje izraelske pomorske blokade nametnute Pojasu Gaze 2007. godine.
12:44 31.12.2023
Islamski džihad: Neće biti dogovora o taocima dok su izraelske trupe u Gazi
Zijad al Nakla, lider palestinskog Islamskog džihada, rekao je da neće biti sporazuma o oslobađanju talaca sve dok traju borbe u Pojasu Gaze.
Al Nakla je istakao da ta organizacijaneće biti strana ni u kakvom dogovoru dok trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ostaju u palestinskoj enklavi, navodi Al Arabi.
Katarski posrednici su navodno rekli izraelskim zvaničnicima da se Hamas "u principu slaže“ da nastavi pregovore za oslobađanje novih talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, u zamenu za primirje u Pojasu Gaze u trajanju do mesec dana.
Nije poznato koliko talaca drži Islamski džihad, piše Tajms of Izrael.
11:24 31.12.2023
11:06 31.12.2023
Izrael: Kabinet odobrio zamenu dužnosti ministara spoljnih poslova i energetike
Izraelski kabinet je odobrio imenovanje ministra energetike Izraela Kaca za ministra spoljnih poslova i on će zameniti Elija Koena.
Prema internom sporazumu o rotaciji dužnosti potpisanom prošle godine, Koen će preuzeti Ministarstvo energetike, ali će i dalje biti član bezbednosnog kabineta, piše Tajms of Izrael.
Kac dolazi u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u trenutku dok traje rat sa Hamasom u Pojasu Gaze.
Zamena funkcija Koena i Kaca moraće da bude odobrena u Knesetu pre nego što stupi na snagu.
10:10 31.12.2023
Koen: Izraelska vlada snosi odgovornost za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra
Izraelska vlada snosi odgovornost za napad Hamasa 7. oktobra i mora da se formira istražni komitet koji će pozvati na odgovornost one koji su bili nemarni, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.
Koen je dodao da je obnavljanje sigurnosti na prvom mestu, prenela je Al Džazira.
"Neće biti Hamasa i vratićemo otete. Preuzećemo bezbednosnu kontrolu nad Gazom", istakao je Koen.
08:48 31.12.2023
Netanijahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa Gaze sa Egiptom, kako bi bila proširena misija "neutralisanja" palestinskog Hamasa.
Netanijahu je u subotu rekao da je ''rat na vrhuncu'' i da tampon zona Filadelfijskog koridora, koja se proteže duž granice Gaze sa Egiptom ''mora biti u rukama Izraela'', prenosi Gardijan.
On je dodao da će rat Izraela i Hamasa potrajati još ''mnogo meseci''.
''Rat će trajati sve dok Hamas ne bude eliminisan i taoci ne budu oslobođeni. Garantujemo da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu'', rekao je Netanijahu.
08:23 31.12.2023
IDF nastavio sa udarima na Pojas Gaze
Borbeni avioni izraelskog vazduhoplovstva izveli su tokom noći talas vazdušnih napada na Pojas Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju.
IDF kaže da su desetine meta uključivale vojne zgrade Hamasa, tunel i drugu infrastrukturu.
Mornarica je takođe izvela udare duž obale Gaze, pomažući kopnenim snagama, prenosi Tajms of Izrael.
07:15 31.12.2023
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je bivšeg premijera Naftalija Beneta zbog njegovog priznanja izraelskog napada na Iran prošle godine, ocenjujući ga kao "veoma neodgovorno".
"On nije imao ovlašćenja da iznosi te tvrdnje", rekao je Netanijahu.
Netanijahu je naglasio da Izrael neće popustiti u angažovanju na oslobađanju Izraelaca koje drži Hamas kao taoce.
Netanijahu je rekao da je "izraelska vojska do sada eliminisala više od 8.000 terorista Hamasa".
Izrael neće odustati od cilja da Hamasu oduzme sposobnost da nanese štetu jevrejskoj državi, naglasio je Netanijahu na konferenciji za novinare, objavio je Džeruzalem post.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala