- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN na sednici o napadu na Belgorod pozvale da se ne gađaju gradovi i civilni objekti

© AP Photo / Yuki IwamuraSednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
Pratite nas
Pomoćnik generalnog sekretara UN Haled Hijari je na sednici Saveta bezbednosti u vezi sa napadom na Belgorod pozvao strane da ne napadaju naseljena mesta, civilne objekte i civile.
„Nedvosmisleno osuđujemo sve napade na gradove, naselja i sela i u Ukrajini i u Ruskoj Federaciji. Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti“, rekao je Hijari.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je, obraćajući se zapadnim predstavnicima u Savetu bezbednosti, izjavio da Rusija ne gađa ukrajinske civile.
„Mi gađamo samo na vojnu infrastrukturu Ukrajine i, štaviše, ne usmeravamo namerno oružje protiv civila“, istakao je Nebenzja.
On je istakao da će svi organizatori i izvršioci terorističkog napada na Belgorod biti kažnjeni.
„Pozivamo sve odgovorne vlade i relevantne međunarodne strukture da najoštrije osude ovaj brutalni teroristički napad, izvršen upotrebom kasetne municije zabranjene u većini zapadnih država, i da se javno distanciraju od kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja koji čine takve zločine“, naglasio je Nebenzja.
U subotu popodne ukrajinske trupe granatirale su centar Belgoroda raketama „oljha“ iz višecevnih bacača raketa češke proizvodnje. Prema poslednjim zvaničnim podacima, poginule su 24 osobe, povređeno je 108. Oštećeno je 37 stambenih zgrada, 453 stana, tri privatne kuće i više društvenih objekata, uključujući školu i vrtić.
Šta čeka Ukrajinu u narednim mesecima pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala