- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska izvela uzvratne udare kao odgovor na granatiranje Belgoroda

© Sputnik / Valentin Kapustin / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-30SM
Višenamenski lovac Su-30SM  - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
Pratite nas
Kao odgovor na granatiranje Belgoroda od strane ukrajinskih oružanih snaga, ruska vojska gađala je centre za donošenje odluka i vojne objekte u Harkovu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Visoko preciznim raketnim udarom na nekadašnji hotelski kompleks „Harkov palas“ uništeni su predstavnici Glavne obaveštajne uprave i Oružanih snaga Ukrajine, koji su bili direktno uključeni u planiranje i izvođenje terorističkog napada u Belgorodu, ističe se u hitnom saopštenju Ministarstva.
Tamo se nalazilo i do 200 stranih plaćenika koji su planirani da budu uključeni u terorističke racije na teritoriji Rusije koja se graniči sa Ukrajinom.
U saopštenju se dodaje da su visoko preciznim raketnim udarima na zgradu ukrajinske službe bezbednosti u Harkovskoj oblasti i privremenoj bazi neonacističke formacije „Desni sektor“ eliminisani predstavnici rukovodstva Službe bezbednosti Ukrajine, strani plaćenici i pripadnici jedinice „Kraken“, koji su neposredno pripremali diverzije na ruskoj teritoriji.
Takođe, visoko preciznim napadima pogođen je ogranak nacionalnog centra za kontrolu kosmičkih sredstava u oblasti naselja Zaselci u Hmeljnickoj oblasti, koji Oružane snage Ukrajine koriste za izviđanje. Uništene su i baze goriva u Harkovu i Zaporožju iz kojih su se snabdevale grupe ukrajinskih trupa na harkovskom i orehovskom pravcu, dodaje Ministarstvo.
Osim toga, izvedeni su raketni napadi na privremena mesta razmeštaja jedinica 59. motorizovane pešadijske i 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika brojnosti do 600 pripadnika, kao i vojna tehnika i artiljerijski sistemi u naseljima Selidovo, Kurahovo i na teritoriji rudnika Korotčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Kao rezultat toga, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke, naglašava se u saopštenju.
Uništena su dva lansera višecevnih raketnih sistema „hajmars“ uz pomoć kojih je kijevski režim planirao da izvrši raketne napade na Donjeck tokom novogodišnjih praznika.
U saopštenju se ističe da Oružane snage Rusije napadaju samo vojne ciljeve i infrastrukturu koja je direktno povezana sa njima.
Podsećamo, u subotu popodne ukrajinske trupe granatirale su centar Belgoroda raketama „oljha“ iz višecevnih bacača raketa češke proizvodnje. Prema poslednjim zvaničnim podacima, poginule su 24 osobe, povređeno je 108. Oštećeno je 37 stambenih zgrada, 453 stana, tri privatne kuće i više društvenih objekata, uključujući školu i vrtić.
Šta čeka Ukrajinu u narednim mesecima pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala