- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Događaji za pamćenje – Novakova Australija, istorijski uspeh u Manili i Ivanino zlato

© AP Photo / Antonio CalanniNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
Pratite nas
U godini za nama bilo je mnogo lepih povoda za radovanje i praćenje sporta, a 2023. godina ostaće ponajviše upamćena po uspesima Novaka Đokovića, košarkaša u Manili, Ivane Vulete, fudbalera koji su posle 24 godine na Evropskom prvenstvu i Nikole Jokića u NBA.

Novakova Australija

Naravno, najvažniji momenat 2023. godine su uspesi Novaka Đokovića.
Srbin je uspeo da pretekne Rafaela Nadala po broju osvojenih Grend slemova i tako je postao širiko prihvaćen kao najbolji igrač u istoriji jednog od najpoznatijih i najpopularnijih sportova na svetu. Sve je počelo u Australiji, znamo svi koliko je Novaku bilo važno da se domogne tog Grend slema zbog svega što se dešavalo i - uspeo je.
Bendžamin Kiplagat - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
SPORT
Čuveni atletičar iz Ugande pronađen mrtav
Uprkos povredi, uprkos svemu. Na taj način ostvario je deseti Australijan open i svakako je to događaj koji će se dugo pamtiti.
Posle toga su usledile i titule na Rolan Garosu i US Openu, kao i Završnom mastersu, a ostaje žal što Nole nije osvojio Dejvis Kup sa Srbijom i Vimbldon.
Svakako - ovo je bila njegova godina.

„Zlatni“ srebrni košarkaši u Manili

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili, ali reklo bi se da je to zlatna medalja posle svega kroz šta su momci Svetislava Pešića prošli.
Otišli su košarkaši na Svetsko prvenstvo bez Nikole Jokića, Vasilija Micića, Nikole Kalinića i Vladimira Lučića, a vratili se sa srebrom.
Pešić je napravio trenersku majstoriju, Bogdan Bogdanović predvodio ekipu, sticajem okolnosti je u četvrtfinalu kao protivnik došla Litvanija a ne SAD i to je olakšalo posao. U polufinalu je Srbija nadigrala Kanadu, a u finalu je poražena od Nemačke.
Pamtiće se nažalost i nesreća koja se dogodila Boriši Simaniću.

Ivanino zlato i emocije

Godina će svakako biti upamćena i po uspehu Ivane Vulete, odnosno Španović.
Ivana je osvojila jedinu medalju koja joj je nedostjaal i postala je svetska šampiona na prvenstvu u Budimpešti. Naravno, Svetsko prvenstvo je održano na otvorenom.
Bila je to apsolutna dominacija u Budimpešti, gde je Ivana Vuleta na kraju završila u suzama sa neverovatnim skokom, kojim je oborila rekord Srbije star sedam godina i rekord svoje karijere, kada je skočila 7,14 metara u petoj seriji.
Pamtiće se dugo zlatna medalja i Ivanine emocije.

Nikolino osvajanje NBA lige

Od odlaska u NBA Nikola Jokić je išao korak po korak, bio je dvostruki MVP te lige, a u 2023. godini je sa Denverom uspeo do velikog uspeha, postao je šampion NBA lige.
Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su Majami 94:88 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18) u petom meču finala NBA lige i tako prvi put postali šampioni najjačeg košarkaškog takmičenja na planeti. Nagetsi su slavili sa konačnih 4:1 u seriji.
Nikola Jokić proglašen je nakon utakmice za najboljeg igrača finala NBA lige. Ispisao je istoriju.
Ali, zanimljivo je da je Embid zvanični MVP za 2023. godinu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu posle 24 godine

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo u fudbalu prvi put posle 2000. godine.
Kako je to urađeno, manje je važno. Zbog toga što je bilo kroz „iglene uši“, remijem protiv Bugarske na domaćem terenu. Ali i zbog toga što je zaista bilo važno samo da se reprezentacija posle toliko godina pehova – plasira.
Pred poslednje kolo bilo je dovoljno da se osvoji bod, a da Crna Gora protiv Mađarske ne osvoji nijedan.U jednom trenutku izgledalo je da je sve u redu, Srbija je vodila i dominirala terenom. A onda je primila gol, pa još jedan i to pri rezultatu 1:0 u Mađarskoj. Crnu Goru je malo više od pola sata delilo od prolaska dalje.
A onda se uključio Dominik Soboslaj i postigao dva gola. A onda se Srbija konsolidovala i makar izjednačila.
Tako je overena viza za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Nemačkoj.
Nije bilo u stilu, ali jeste svojevrsan uspeh. Ako ništa zbog posta od skoro dve i po decenije.
Novak Đoković i Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
SPORT
Srbija nije mogla da zamisli bolji doček: Novak, tim i publika zajedno odbrojali do 2024. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala