- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Top lista moćnog ruskog oružja koje je razbilo mit o superiornosti NATO-a u 2023. godini

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKolona raketnih kompleksa i „Tor M2“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Kolona raketnih kompleksa i „Tor M2“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Pratite nas
2023. ostaće upamćena kao godina kada je zastrašujuća reputacija skupog, visokotehnološkog naoružanja i vojne opreme NATO-a srušena nakon što je naletela na snagu ruskog oružja.
Sputnjik je zamolio pet vodećih ruskih i američkih vojnih stručnjaka za mišljenje o najboljem ruskom oružju koje je obeležilo odlazeću godinu.

Top 5 ruskog naoružanja u 2023. godini

#5 Raketni sistem Tor-M2

S obzirom na višestruke pretnje koje dolaze od ukrajinskih vazdušnih, raketnih i bespilotnih snaga koje je pojačao NATO, efikasna ruska vazdušna, bespilotna i protivraketna odbrana značila je razliku između uspešnog odvraćanja ukrajinske vojske na kopnu i potencijalnog kolapsa fronta.
© Sputnik / Evgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaRuski "Tor-M2" "obara" avione, rakete...
Ruski Tor-M2 obara avione, rakete... - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Ruski "Tor-M2" "obara" avione, rakete...
Zato je Aleksej Leonkov, vodeći ruski vojni analitičar, naveo raketni sistem Tor kao jedan od svojih favorita na listi najboljeg ruskog oružja u 2023. godini.
„Sistem protivvazdušne odbrane Tor-M2 istakao se svojim odličnim radom u obaranju neprijateljskih bespilotnih letelica. Statistika oborenih neprijateljskih dronova, koju svakodnevno ažurira rusko Ministarstvo odbrane, kaže da je dve trećine uništeno ovim kompleksom. Drugim rečima, ovaj sistem se dokazao i potvrdio sve svoje deklarisane karakteristike, pokazavši da je sposoban da obori bilo koju vrstu dronova, kako direktno na frontu, tako i u zonama uz njega“, rekao je Leonkov za Sputnjik.

#4: Tenk T-90

Na ravnicama Zaporožja i Hersona, ruski oklopni sistemi, koji se sastoje od nadograđenih varijanti dizajna tenkova kasne druge i treće generacije, uključujući T-72, ​​T-80 i T-90, pokazali su se više nego dostojnim protivnicima ukrajinskih borbenih tenkova koje je proizveo NATO.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90M "proriv" grupa snaga "Centar" u zoni specijalne vojne operacije
Tenk T-90M proriv grupa snaga Centar u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Tenk T-90M "proriv" grupa snaga "Centar" u zoni specijalne vojne operacije
U tom smislu posebnu pažnju zavređuje tenk T-90 „proriv“, najnovija reč u dizajnu ruskih tenkova. Reč je o tenku koji je dobro zaštićen od konvencionalne municije, vođenog oružja i protivtenkovskih raketa.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90M "proriv" u zoni specijalne vojne operacije
Tenk T-90M proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Tenk T-90M "proriv" u zoni specijalne vojne operacije
Naoružan je topom glatke cevi od 125 milimetara sa automatskim punjačem i mitraljezom od 12,7 milimetara kojim se upravlja daljinskim putem.
„U ovom trenutku, verujem da je ovo najbolji tenk na svetu“, rekao je za Sputnjik Rustem Klupov, bivši sovjetski i ruski vojni obaveštajac, heroj Rusije, rezervni pukovnik i veteran ratova u Avganistanu i Čečeniji.
Na pitanje zašto T-90 spada u prvih pet na njegovoj listi najboljeg ruskog naoružanja, Klupov je rekao da je to zbog karakteristika ovog tenka u pogledu naoružanja i performansi, kao i zato što vojnici koji se bore na ovom tenku o njemu imaju samo reči hvale.

#3: Lanset

Sergej Lipovoj, heroj Rusije i vojni pilot koji se borio u Avganistanu, Tadžikistanu i Prvom i Drugom čečenskom ratu, a koji je sada predsednik grupe veterana Oficiri Rusije, uveren je da se dronovi, a posebno „lanset“, nalaze na samom vrhu liste najznačajnijeg ruskog naoružanja u 2023. godini.
© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaDron-kamikaza "lancet" na štandu koncerna "Kalašnjikov" u okviru međunarodnog vojnog foruma "Armija"
Dron-kamikaza lancet na štandu koncerna Kalašnjikov u okviru međunarodnog vojnog foruma Armija - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Dron-kamikaza "lancet" na štandu koncerna "Kalašnjikov" u okviru međunarodnog vojnog foruma "Armija"
„Najviše su me ipresionirale bespilotne letelice, uključujući „lanset“ koji se pokazao odličnim, zatim Geran, kao i male bespilotne letelice tipa kvadrokopter koje su sastavljene praktično u rovovima. To uključuje dronove za posmatranje i kamikaze, kao i takozvane udarne bespilotne letelice koje mogu da ispuste bilo kakvu municiju“, rekao je Lipovoj.
Ovo mišljenje deli i Rustem Klupov, koji kaže da je „lanset“ istaknuto taktičko oružje.
„Lanseti su počeli da se eksploatišu i pre 2023. godine, ali smo ove godine shvatili da smo prešli u novi domen ratovanja. Ovo je rat dronova, a „lanset“, koji može da pogodi ciljeve udaljene 40-50 km, u zavisnosti od vremenskih uslova, je veoma moćan i precizan sistem naoružanja. Kombinuje tačnost, domet i udarnu snagu. U zavisnosti od svoje misije, može biti opremljen visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom. A ova „tandemska“ bojeva glava se koristi protiv oklopnih ciljeva“, rekao je Klupov.

#2: Helikopter Ka-52

Zapadni posmatrači su naveli efikasnu vazdušnu podršku kao ključni faktor za uspeh ruskih odbrambenih operacija tokom letnje kontraofanzive ukrajinske vojske, posebno ukazujući na efikasnost jurišnog helikoptera Kamov Ka-52 aligator u traženju i gađanju meta - od oklopnih vozila i tenkova do ukrajinskih borbenih uporišta.
© Pres-služba Severne flote / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Ka-52K
Helikopter Ka-52K - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Helikopter Ka-52K
Krajem jula, shvatajući da nešto nije u redu u ukrajinskoj kontraofanzivi, u izveštaju britanske vojne obaveštajne službe Ka-52 je okarakterisan kao „jedan od najuticajnijih ruskih sistema naoružanja“ na delu fronta u Zaporožju.
Upareni sa novim raketama vazduh-zemlja LMUR, koje imaju domet gađanja od 15 km, Ka-52 su delovali daleko izvan dometa većine ukrajinske opreme za protivvazdušnu odbranu kratkog dometa.
„Ka-52 ima ogromnu sposobnost i ima te suprotno rotirajuće oštrice na vrhu... U stvari je veoma inovativan“, rekla je nekadašnji analitičar Ministarstva odbrane i potpukovnik američkog vazduhoplovstva u penziji Karen Kvjatkovski, karakterišući Ka-52 kao broj jedan na listi ruskog oružja u 2023.
Klupov je takođe impresioniran operacijama ruske avijacije uopšte, uključujući Ka-52 i Mi-28, koji se često koriste u tandemu.
© Sputnik / Sergeй Venяvskiй / Uđi u bazu fotografijaBorbeni helikopter nove generacije Mi-28N "Noćni lovac"
Borbeni helikopter nove generacije Mi-28N Noćni lovac - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Borbeni helikopter nove generacije Mi-28N "Noćni lovac"
„Radeći zajedno, ovi helikopteri koriste kvalitete oba: udarnu snagu Mi-28 (koji takođe može biti opremljen LMUR-ovima) i zaštitne karakteristike Ka-52. Kombinovanje ovih helikoptera u jednu udarnu jedinicu omogućava njihovu najefikasniju upotrebu. Oni su postali najbolji jurišni helikopteri na svetu, a Long Bou i Apač više ne mogu da se porede sa njima po svojim borbenim kvalitetima“, rekao je Klupov.

#1: Kindžal

Kindžal je prva hipersonična raketa sa vazdušnim lansiranjem koju nose prilagođeni presretači MiG-31 i lovci-bombarderi Su-34, koja može da ubrza do 10 maha i pogodi ciljeve do 2.000 kilometara, sa konvencionalnom bojevom glavom od 500 kg ili nuklearnom bojevom glavom od 5-50 kilotona.
Aleksej Leonkov, vojni analitičar, naveo je „kindžal“ kao jedno od najboljeg oružja u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMiG-31 sa raketom "Kindžal"
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
MiG-31 sa raketom "Kindžal"
„Kindžal ne samo da se nosio sa zadatkom uništavanja zaštićenih objekata, već se istakao i u uništavanju američkog protivvazdušnog raketnog sistema Patriot. To je veliki plus, jer je donedavno postojao mit da je Patriot najnapredniji sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje i da može da uništi sve mete“, rekao je Leonkov.
© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLovac-presretač MiG-31K sa hipersoničnim raketama Kindžal
Lovac-presretač MiG-31K sa hipersoničnim raketama Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Lovac-presretač MiG-31K sa hipersoničnim raketama Kindžal
Majkl Maluf, bivši viši analitičar bezbednosne politike iz američkog Ministarstva odbrane, navodi rusko hipersonično oružje, a posebno "Kindžal", kao najznačajnije u 2023.
„Sjedinjene Države nemaju odbranu od hipersoničnih projektila, ali rade na tome“, naglasio je Maluf.
On je istakao još jedno rusko oružje o kojem se malo govori i koje nije učestvovalo u sukobu u Ukrajini.
„To nije strateško oružje. To je taktičko oružje. Ali to je izuzetna sposobnost koju je Rusija razvila, kojoj Sjedinjene Države do danas nisu parirale, niti za nju postoji ikakva odbrana. A to je VA-111 Škval. Šta je to? To je superkavitirajući torpedo sposoban da se kreće do 370 kilometara na sat ili preko 200 čvorova“
© Foto : Public DomainRuska raketa "Škval"
Ruska raketa Škval - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Ruska raketa "Škval"
Škval je, kako kaže, rusko pomorsko oružje prvi put predstavljeno 1970-ih i od tada nekoliko puta unapređeno.
„370 kilometara je otprilike 230 milja na sat. Za to nema odbrane. I povrh toga, njegove najnovije verzije su upravljive, ne idu pravolinijski“, rekao je Maluf, karakterišući ovaj torpedo kao efikasnog „ubicu nosača aviona“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala