- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stižu „beli labudovi“, „kinžali“, „cirkoni“: Ruski oružari obaraju rekorde /foto/

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketne probe ruske hipersonične rakete "Cirkon"
Raketne probe ruske hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Pratite nas
Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini ruske fabrike oružja rade u dve i tri smene. Pravi se sve - od šlemova i pancira do najsavremenih raketnih sistema i avijacije. Ruska vojska se naoružava "kinžalima", "belim labudovima", "cirkonima" i drugim naoružanjem.
Dok ukrajinski sukob ulazi u treću godinu, ruska odbrambena industrija radi punom parom kako bi pružila podršku vojsci, a plan Moskve je da zadrži visoku stopu rasta. Proizvodnja artiljerije, bespilotnih letelica, tenkova i oklopnih vozila raste, ali i raznih drugih tipova oružja, vojne tehnike i municije.
"Početkom 2023. godine Sjedinjene Države, koje su isporučivale Ukrajini vojnu pomoć, postavile su zadatak - iscrpljivanja Rusije. O 'ratu do iznemoglosti' često su govorili neki analitičari. Svi su verovali da će američki vojno-industrijski kompleks biti prebačen na ratne koloseke, što se suštinski i dogodilo i da će izdržati u pružanju vojne pomoći koja je Ukrajini stalno bila potrebna", kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Međutim, to se nije dogodilo - američka vojna industrija je pala na ispitu. U tom kontekstu, podseća Leonkov, američki Kongres je još 2022. godine odobrio "lend liz za Ukrajinu" tj. Zakon o zajmu i najmu, kakav je primenjivan tokom Drugog svetskog rata, a po kome su SAD svoje saveznike snabdevale oružjem i drugi ratnim materijalom.
"Govorilo se da će 'lend liz za Ukrajinu' biti neograničen i svi su verovali da će tako i biti. Međutim, rezultati su za američki vojni industrijski kompleks bili razočaravajući. Na primer, korporacija 'Raytheon' koja proizvodi municiju uspela je tek da duplira proizvodnju granata od 155 milimetara, odnosno da proizvede otprilike 60.000 komada mesečno, što je oko 720.000 godišnje, dok je ruski odbrambeno-industrijski kompleks došao do cifre od čak pet miliona. Dakle, već sada možemo reći da je ruska vojna industrija prevazišla ne samo američki vojno-industrijski kompleks, nego i vojnu industriju svih zemalja NATO-a", naglasio je Leonkov.
© SputnikRaketa Cirkon
Raketa Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Raketa Cirkon
NATO zemlje od 2010. godine nisu proizvele nijedan tenk, dok je Rusija pet puta povećala proizvodnju tenkova, precizirao je Leonkov.
"Ako govorimo o topovskoj artiljeriji i višecevnim raketnim sistemima, onda možemo reći da je proizvodnja ovih vrsta naoružanja u Rusiji porasla 7,5 puta...", dodao je ekspert.

Amerika zaostaje za Rusijom i u nuklearnoj sferi

Američka Ratna mornarica je dobila dva razarača klase "arli berk" i jednu podmornicu "virdžinija", dok je ruska Ratna mornarica dobila četiri podmornice, od kojih je jedna nuklearna - klase "borej", naoružana balističkim raketaama "bulava". Osim toga, ruska mornarica je dobila i još osam brodova, kaže Leonkov.
"I u ovome proizvodnja ruskog odbrambenog industrijskog kompleksa prevazilazi mogućnosti koje demonstrira vojno-industrijski kompleks Sjedinjenih Država. Neću davati dalje podatke o tome koliko je malokalibarskog oružja proizvedeno, ali u Rusiji očigledno postoji tempo mobilizacione vojne proizvodnje i on je u porastu, za razliku od Sjedinjenih Država, koje se, zbog mnogih problema, ne mogu pohvaliti istim", navodi ekspert.
Leonkov objašnjava da postoji niz razloga zašto se američka vojna industrija suočava sa ovakvim problemima, a oni "nisu vezani za finansije", jer je portfelj porudžbina američkih vojnih proizvoda maksimalno popunjen i industrija ne može čak da ispoštuje rokove isporuka.
"Recimo da postoje problemi sa kvalifikovanom radnom snagom i postoje problemi sa tehnologijama. Ako već govorimo o naučno-tehničkom razvoju, onda treba reći da Rusija uveliko stvara nove hipersonične sisteme, dok Amerikanci i dalje ne mogu da stvore ni prvi sistem", kaže Leonkov.
© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaAvion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“
Rusija je jedina zemlja u svetu koja ima hipersonično oružje, a "kinžal" je u zoni specijalne operacije prvi put korišćen u martu 2022. i to je bila prva borbena upotreba hipersoničnog oružja na svetu.
„Kinžali“ mogu da dostignu brzinu i do 10 maha, ali što je još važnije, imaju velike manevarske sposobnosti i nemaju pandana u svetu. Reč je o avionskoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave.
„Kinžal“ je neuhvatljiv za sisteme PVO i PRO.
"'Šlag na tortu' je poređenje nuklearnih arsenala. Ove godine Rusija je stavila u službu nekoliko pukova naoružanih hipersoničnim sistemima 'avangard', strateške namene, dok će 2024. godine rakete RS 28 'sarmat' biti stavljene na borbeno dežurstvo. Amerikanci nisu ništa uradili za svoj nuklearni arsenal ni ove ni prošle godine, pa su i dalje na nivou 1991., kada je proizvedena njihova poslednja termonuklearna bojeva glava... Program zamene interkontinentalnih balističkih raketa je zakočen, a proizvodnja nove rakete odložena je na određeno vreme i, najverovatnije, stupiće na borbeno dežurstvo u periodu od 2030. do 2035. godine. Sve ovo ukazuje na to da se Amerika upuštanjem u avanturu koju je sama planirala sa ciljem da oslabi Rusiju, u stvari, sama pokazala kao slabiji protivnik, jer njen vojno-industrijski kompleks nije bio u stanju da se nosi sa zadatkom u pružanju neograničene vojne pomoći Ukrajini. Isto pokazuju i evropske zemlje članice NATO bloka", ocenjuje Leonkov.

Šta će ruske snage dobiti u 2024. godini?

Rusija je povećala broj Oružanih snaga na više od 1,3 miliona vojnika, dok su prvi put za 80 godina američke Oružane snage brojčano smanjene za 64.000 vojnika, napominje Leonkov.

"Isto se dešava i u NATO vojsci. Manje je onih koji su voljni da služe, kvalitet kadrova regrutovanog za službu u NATO snagama nije na zadovoljavajućem nivou. Tehnika koja se sada koristi u savremenoj kombinovanoj borbi je složena i zahteva odgovarajuće kvalifikacije, ali na veliku žalost NATO-a kvalitet njihovih vojnika ne ispunjava te uslove. Kako se ova situacija može promeniti? Ni sami nemaju pojma", dodao je ekspert.

Na pitanje kakvo novo rusko oružje se može očekivati u 2024. godine, Leonkov kaže "mnogo toga", uključučujući Su-57 i Tu-160.
Narudžbine za isporuku "nevidljivih" lovaca pete generacije Su-57 Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije udvostručene su u 2023. godini i u potpunosti su realizovane, a 2024. proizvodnja će biti i povećana.
Su-57 je višenamenski lovac pete generacije, napravljen uz upotrebu stelt tehnologija i napredne elektronike. Može da leti supersoničnom brzinim, a takođe je sposoban za manevrisanje sa velikim opterećenjima.
© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaStrateški bombarder nosač raketa Tu-160
Strateški bombarder nosač raketa Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Strateški bombarder nosač raketa Tu-160
Očekuje se i snabdevanje strateških snaga avionima Tu-160, koga na Zapadu bije glas da je najveći i najopasniji ruski vojni avion.
Rusija je obnovila proizvodnju ovog supsersoničnog strateškog bombardera-nosača raketa, poznatog pod NATO oznakom „blekdžek“ i nadimkom „beli labud“. On može da nosi konvencionalno i nuklearno oružje, a namenjen je za uništenje ciljeva na velikim udaljenostima. Tokom modernizacije značajno je uvećana ukupna efikasnost aviona, dok je domet leta porastao na 13.000 kilometara.
Nastaviće se, kaže Leonkov, i proizvodnja „kinžala“ za potrebe ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, a brodovi ruske Ratne mornarice dobiće hipersonične protivbrodske rakete "cirkon", dometa preko 1.000 kilometara, koje mogu da lete brzinom do 9 maha.
Ruska vojska dobiće i veliki broj raznih dronova, raketne i protivazdušne sisteme, oklopna vozila i tako dalje, a prema rečima Leonkova Rusija će značajno ojačati i svoje granice s obzirom na jačanje pretnji na njenim granicama i ulazak Finske, a najverovatnije i Švedske u NATO.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala