- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u Savetu bezbednosti: Zapad saučesnik u terorističkom napadu na Belgorod

© AP Photo / Yuki IwamuraSavet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Pratite nas
U Savetu bezbednosti UN je održana sednica koju je tražila Rusija zbog terorističkog napada Ukrajine na Belgorod. Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da se radi o terorističkom aktu i naglasio da je Zapad saučesnik kijevskog režima u počinjenim zločinima.
U napadu je poginulo 20 osoba, a preko 100 je ranjeno.
Nebenzja je rekao da je napad ciljani, ranije planirani, neselektivni teroristički akt.

"Kijevski režim u nemoćom besu pokušava da ubije što više Rusa", rekao je on.

Kako je naveo, ne treba gajiti iluzije, jer je Brisel zajedno sa Vašingtonom i Londonom, kao i većina država EU, saučesnik u zločinima "kijevske bande".
Za Sjedinjene Države i Britaniju podrška Ukrajini predstavlja komercijalni poduhvat, napomenuo je on.
Prema rečima ruskog diplomate, meta ukrajinskog napada bio sportski centar "Dinamo" u gradu i klizalište. Takođe je oštećenja pretrpeo i lokalni Univerzitet.
"To nisu napadi na vojne ciljeve već teroristički napad na civile", rekao je on i dodao da je tom prilikom korišćena zabranjena kasetna municija.
Granatiranje gradova svedoči o agoniji režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, istakao je ruski diplomata i dodao da će svi organizatori i izvršioci napada na Belgorod biti kažnjeni.
"Što više Kijev bude predstavljao pretnju Rusiji to će Rusija žešće delovati", poručio je ruski ambasador.
Nebenzja je pitao i zašto na sednici nema predstavnika EU, posebno prestavnika Češke s obzirom da je u napadu korišćeno oružje češke proizvodnje.
"Gde je predstavnik Češke od čijih raketa su poginuli građani Belgoroda? Pokušali smo da ga večeras pozovemo ali on je kukavički odbio da učestvuje. Naravno, jedna je stvar stajati u redu na sednicama koje sazivaju kijevski režim i njihovi sponzori u cilju promovisanja antiruske propagande, a sasvim nešto drugo odgovarati za postupke svoje vlade. Želimo da građani Češke i drugih zapadnih zemalja, koji većinom nisu neprijateljski nastrojeni prema Rusiji, shvate na šta odlazi njihov novac i u kakve zločine su umešane njihove vlade", istakao je ruski ambasador u UN.
Pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi napad i distancira se od kijevskog režima i dodao da je zapanjujuće ćutanje generalnog sekretara UN.
Gledajte i:
Ukrajinski napad na Belgorod - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Napad na Belgorod - 21 žrtva, preko 100 ranjenih; MO RF: Korišćena zabranjena kasetna municija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala