- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Može li se biti vitez u eri veštačke inteligencije | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Pratite nas
U najnovijoj emisiji razgovaramo o čuvaru srpske tradicije, Slugi i Švejku, ali i o 40 muzičkih godina Bajage i instruktora
Koliko je izuzetnim pregalaštvom najveći srpski hemičar Sima Lozanić zadužio svoju zemlju i narod, za Sputnjik otkriva Snežana Bojović, autorka izložbe „Sima Lozanić – vitez srpske nauke“, nedavno postavljene u Galeriji SANU.
Koliki pritisak nosi snimanje nastavka najgledanijeg filma svih vremena u Rusiji, zbog čega je bilo teže raditi nastavak od hita „Sluga“, prvog filma snimanog u svemiru – za Orbitu kulture otkriva Klim Šipenko, reditelj filma „Sluga 2“ koji na redovni bioskopski repertoar stiže 4. januara.
Kolika je odgovornost čuvati i negovati srpsku tradiciju negujući autentičnu igru i pesmu, kako izgleda rasti i razvijati se u sali i na sceni, kako na srpski folklor reaguje publika u Japanu i Australiji - otkrivaju nam Janko Dimitrijević i Višnja Karaklajić, članovi ansambla „Kolo“ koje obeležava 75 godina postojanja.
Na koji način postaviti u pozorištu najveći antiratni roman a ne biti dnevno aktuelan i zbog čega je sve Jaroslav Hašek naš savremenik – pitamo Ozrena Grabarića, tumača naslovne uloge u predstavi „Švejk“, nastaloj po čuvenom romanu „Doživljaji dobroj vojnika Švejka“ koju u BDP režira Veljko Mićunović.
A kako izgleda karijera duga 40 godina iz vizure poznatog muzičara i pesnika, nedavno ovenčanog nagradom Zlatni Orfej, da li nam je svih ovih godina - pišući i ljubavne balade, i duhovite i društveno angažovane pesme - zapravo samo pevao „pesmu protiv malera“, pitamo legendarnog vođu „Instruktora“ Momčila Bajagića Bajagu.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Može li se biti vitez u eri veštačke inteligencije | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala