- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki ekonomista: Ukrajinski konflikt – sramota za Bajdena

© Sputnik / Mihail Andronik / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72 oružanih snaga DNR u Donjeckoj oblasti
Tenk T-72 oružanih snaga DNR u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Pratite nas
Ukrajinski konflikt je postao sramota za američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je u proleće 2022. godine zaustavio pregovore između Ukrajine i Rusije, izjavio je u intervjuu „Džadžing fridom“ američki ekonomista Džefri Saks.
„Ukrajini sada organizuju masakr. Rusija dominira na bojnom polju. Poslednjih nedelja smo čuli veliki broj detaljnih informacija kako su SAD sprečile sporazum između Ukrajine i Rusije koji bi Ukrajinu izbavio od sukoba. To su sprečile SAD koje su Ukrajincima rekle da nastave da se bore i Ukrajinci su izgubili na stotine hiljada ljudi“, rekao je on.
Istakao je da su dve osobe Valerij Zalužni i Vladimir Zelenski američki plaćenici, kao i da su im SAD naredile da se bore. Dodao je da je to krvava katastrofa koja se nastavlja i nastaviće se.
„To je sramota za Bajdena, koji je sve to izazvao, jer je Bajden zaustavio pregovore koji bi okončali sukob u martu ili aprilu 2022. godine“, naveo je Saks.
Dodao je da su na ovu temu razgovarali pre nekoliko meseci, jer je o tome saznao direktno od turskih pregovarača i drugih, ali da je sada ova vest došla i do javnosti.
„Drugim rečima ovaj konflikt provocira katastrofu u Ukrajini i velike troškove Sjedinjenim Američkim Državama i ne služi nikakvom korisnom cilju“, rekao je američki ekonomista.
On smatra da je Bajden namerno zatezao konflikt, jer je pogrešno procenio da će tako oslabiti Rusiju, a učinio je upravo suprotno.
Džefri Saks zaključuje da je Bajden tako ojačao Rusiju, doprineo velikoj modernizaciji ruskih vojnih tehnologija i povećanju veličinu ruske vojske. Ističe da je sve to moglo da se predvidi, ali da Amerika ima potpuno nekompetentnu administraciju.
Pogledajte još:
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija na sednici SB UN: Ukrajina nema resursa da održava situaciju na frontu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala