- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Varšava tvrdi: Ruska raketa narušila vazdušni prostor Poljske; Rusija: Optužba bez dokaza

© AP Photo / Alik KepliczPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Poljske Veslav Kukula izjavio je da je raketa, koja je narušila vazdušni prostor Poljske, navodno bila ruska. On je, takođe, rekao da je raketa nakon određenog vremena napustila vazdušni prostor te zemlje. MIP Poljske objavio je da je povodom ovog slučaja pozvao otpravnika poslova Rusije Andreja Ordaša.
„Sve ukazuje na to da je ruska raketa ušla u vazdušni prostor Poljske i onda ga napustila, pratili smo je na radarima“, rekao je Kukula novinarima.
On nije dao nikakva dodatna objašnjenja i nije svoje tvrdnje potkrepio dokazima.
Operativni komandant Oružanih snaga Poljske, general Mačej Kliš, izjavio je da su poljski avioni pokušali da presretnu i obore raketu koja je doletela iz Ukrajine, ali da nisu uspeli u tome.
„Uputili smo snage, avione da bi presreli raketu i, u slučaju potrebe, oborili. Vreme njenog boravka na teritoriji Poljske, kao i karakter manevrisanja su to učinili nemogućim. Zatim je raketa napustila teritoriju Poljske“, rekao je Kliš.

Rusija: Poljska samo optužuje bez dokaza

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je povodom incidenta otpravnika poslova Rusije Andreja Ordaša i uručilo mu notu u kojoj poljski resor zahteva objašnjenje incidenta, kao i momentalni prekid takvih dejstava.
Ordaš je prokomentarisao da nota poljskog MIP-a koja mu je uručena povodom rakete koja je doletela sa ukrajinske teritorije ne sadrži nikakve dokaze, već samo neosnovane optužbe.

„Nikakvi dokazi nisu predočeni. Moja zahtev da se dokumentovano potvrdi ono što je napisano u noti je odbijen“, istakao je diplomata.

Ranije je saopšteno da je u vazdušni prostor Poljske uleteo neidentifikovani objekat iz pravca Ukrajine. Poljski predsednik zakazao je pozp, hitan sastanak sa vojnim rukovodstvom zemlje.
„Jutros je neidentifikovan vazdušni objekat ušao u vazdušni prostor Poljske iz pravca granice sa Ukrajinom i od trenutka kada je prešao granicu do nestanka signala pratili su ga radari sistema PVO zemlje“, navedeno je u saopštenju Operativne komande Oružanih snaga Poljske.
Američki vojnici pored lansirnog protivraketnog sistema Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
SVET
Uzbuna u Poljskoj: Narušen vazdušni prostor iz pravca Ukrajine, sazvan hitan sastanak vojnog vrha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala