- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Kolona ruske vojne tehnike u blizini Hersona - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO odbila ukrajinski napad iznad Belgoroda, oboreno 13 raketa

Pratite nas
Nakon zauzimanja Marjinke, ruske snage nastavljaju sa sprovođenjem specijalne vojne operacije u Ukrajini. Snage Kijeva i dalje pokušavaju da izvedu sporadične napade na položaje ruske vojske, međutim, prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, svi ti napadi su odbijeni, dok ukrajinska vojska u njima trpi kolosalne gubitke.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:30 29.12.2023
Ruski sistem PVO oborio je večeras još dva drona iznad Brjanska i Brjanske oblasti, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.
Gubernator je ubrzo posle toga izvestio o uspešnom obaranju još tri bespolotne letelice ukrajinskih snaga.
Prema preliminarnim podacima, nema povređenih.
21:42 29.12.2023
U blizini Belgorodske oblasti Rusije oboreno je više vazdušnih ciljeva, saopštile su lokalne vlast.
Rusko Ministarstvo odbrane potom je saopštilo je da je oboreno 13 raketa.
Prema navodima gubernatora Vjačeslava Gladkova, jedna osoba je poginula a četiri su ranjene.
U intenzivnom ukrajinskom napadu oštećeno je 10 privatnih kuća, dva automobila i vodovod.
21:16 29.12.2023
Iznad Brjanske oblasti danas je oboren i četvrti ukrajinski dron , nema povređenih ni štete, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
19:30 29.12.2023
Jeziva izjava iz Kijeva: Čemu tolika histerija oko odlaska na front, svi smo smrtni
Roditelji ukrajinskih vojnih obveznika ne treba da se toliko brinu što im sinovi idu na front gde mogu da poginu, jer smrt stiže svakoga, rekla je savetnica glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Ala Martinjuk.
"Nije potreba ta histerija. Svakako ćemo svi umreti, nismo večni. Ako se već tako desi da umrete dostojanstveno, pa to je mnogo bolje nego da idete ulicom i da vas udari cigla", rekla je ona u emisiji na Jutjub kanalu ISLND TV.
Kako je rekla, Ukrajinci treba jednostavno da veruju da su njihova deca zaista heroji a ne da misle o tome da će poginuti na frontu.
Oglasio je vrhovni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni rekavši da više nema savetnike-konsultante i da ono što oni izjavljuju predstavlja njihovo lično mišljenje.
"Savetnici nisu imali ovlašćenja da javno komentarišu bilo šta u ime vrhovnog komandanta, sve što je rečeno je isključivo lično mišljenje. Obaveštavam vas da od 28. decembra više nemam savetnike-konsultante", napisao je Zalužni na Telegramu.
19:16 29.12.2023
Novi paket vojne podrške Ukrajini, o kom je ranije saopštila Velika Britanije uključivaće okvirno 200 PVO raketa malog dometa „asraam“, saopštilo je u petak britansko Ministarstvo odbrane.
Ranije je ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps objavio da će London isporučiti Kijevu „stotine“ PVO raketa.
19:02 29.12.2023
Ruska PVO sredstva oborila su na nebu iznad Brjanske oblasti još jedan ukrajinski dron koji je imao za cilj napad na objekte na teritoriji Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
15:41 29.12.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
15:19 29.12.2023
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage PVO oborile ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti Rusije.
13:50 29.12.2023
Ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
RUSIJA
Rusija: Nemačka sve manje veruje u pobedu Kijeva – Zapad nema nikakvo „super oružje“
13:49 29.12.2023
Ukrajinska vojska: Kijev nije oborio ni jednu rusku raketu H-22
Portparol Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat je izjavio da ukrajinska vojska nije mogla da obori ni jednu od 300 ruskih raketa H-22 koje su lansirane od početka specijalne vojne operacije protiv Kijeva.
„Raketa H-22 leti brzinom od četiri hiljade kilometara na sat, ona ulazi na cilj uglavnom po balističkoj krivi, tako da su potrebna specijalna sredstva kako bi je presrela. Neophodni su sistemi protivvazduhoplovne odbrane kao što je ‘patriot’. Protivnik je od početka specijalne vojne operacije koristio više od 300 takvih raketa. Osim raketa H-22, oni imaju i modernizovanu verziju ove rakete H-32“, rekao je Ignat.
13:45 29.12.2023
Polovina nemačkih tenkova „leopard“ isporučenih Kijevu ne funkcioniše
Oko 50 odsto tenkova „leopard 2“ koje je Nemačka isporučila Kijevu ne funkcioniše u Ukrajini, izjavio je nemački general-major Kristijan Frojding, koji predvodi Specijalni štab za pitanja Ukrajine pri Ministarstvu odbrane Nemačke.
„Pre godinu dana mnogo se pričalo o isporukama borbenih tenkova. Sada se navodi da je polovina od 18 isporučenih borbenih tenkova 'leopard 2' praktično van stroja, delimično i zbog nevešte zamene delova“, rekao je Frojding u intervjuu za „Zidojče cajtung“.
On je naglasio da Ukrajina ne može da remontuje tenkove u skladu s nemačkim pravilima korišćenja i tehničkog servisiranja.
12:11 29.12.2023
Napadnuti ključni infrastrukturni i vojni objekti Ukrajine
Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni saopštio je na Telegram kanalu da su napadnuti ključni infrastrukturni, industrijski i vojni objekti u Ukrajini.
Ranije u petak na celoj teritoriji Ukrajine bila je objavljena vazdušna opasnost, koja je trajala gotovo tri sata. Ukrajinski mediji su preneli da su eksplozije odjeknule u Kijevu, Odesi, Lavovu, Harkovu, kao i u Hmeljnickoj, Sumskoj i Ternopoljskoj oblasti.
12:06 29.12.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklih sedam dana
Ruska vojska je na zaporoškom pravcu za proteklih sedam dana odbila dva napada Ukrajinaca i granatirala položaje četiri ukrajinske brigade. Snage Kijeva su izgubile do 475 vojnika, jedan tenk, šest oklopnih vozila, 20 automobila i 12 artiljerija.
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga za sedam dana, a tom prilikom Kijev je ostao bez 675 vojnika. Ruska avijacija i artiljerija izvela je napade po položajima 79. desantno-jurišne i 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u mestima Novomihajlovka, Vodjano, Paraskovijevka i Makarovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ruske snage su za minulih sedam dana odbile 34 napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu. Istovremeno, ruska artiljerija je u tom periodu granatirala položaje Kijeva u mestima Kurdjumovka, Kleščejevka, Krasnoje, Andrejevka i Georgijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a u tim napadima likvidirano je 1.675 ukrajinskih vojnika, sedam tenkova, 13 borbenih vozila, 29 automobila, kao i jedan češki raketni lanser „RM-70 Vampire“.
Na hersonskom pravcu ruske snage likvidirale su do 390 ukrajinskih vojnika, a takođe uništeno je i 17 čamaca i 22 komada ukrajinske artiljerije. Takođe, sprečeni su pokušaji Kijeva da s pomoću diverzantskih grupa izvedu napade na levu obalu Dnjepra.
Ruska vojska poboljšala je svoje položaje na određenim lokacijama u pravcu Kupjanska. Takođe, na tom delu fronta odbijeno je ukupno 27 napada ukrajinske vojske i tom prilikom ubijeno 265 vojnika kijevskih snaga.
Ruske snage su protekle sedmice zarobile ukupno 43 ukrajinska vojnika, dok se njih 22 samo predalo na kupjanskom pravcu.
Ruske raketne snage su za nedelju dana izvele 50 grupnih napada visokopreciznim oružjem i jedan masovni napad i raketama i dronovima po objektima ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, po vojnim aerodromima, infrastrukturi, skladištima municije i goriva. Takođe, mete su bile i položaji ukrajinskih nacionalističkih formacija, stranih plaćenika i položaji ukrajinske vojske.
Ruske PVO snage su za nedelju dana oborile 10 ukrajinskih aviona i dva helikoptera. U pitanju su jedan MiG-29, tri Su-27, tri Su-24 i tri Su-25. Takođe, oborena su i dva helikoptera Mi-8.
Ruske snage su protekle sedmice uništile raketne lansere koje je ukrajinska vojska dobila od Norveške, Nemačke i Francuske. U pitanju su lanseri „NASAMS“ norveške proizvodnje, nemački „IRIS-T“, kao i francuski „Crotale-NG“. Takođe, uništena je i radiolokaciona stanica „AN/TPQ-50“ američke proizvodnje.
08:27 29.12.2023
U Harkovu gore skladišta
Šef vojne administracije Harkova Oleg Sinjegubov izjavio je da u Harkovu nakon detonacija gore skladišta i zgrade pojedinih kompanija.
On, međutim, nije precizirao o kakvim skladištima i kompanijama je reč.
07:59 29.12.2023
Odbijen napad ukrajinske avijacije na ruske bombardere
Ruski lovac Su-35 rasterao je ukrajinsku avijaciju koja je pokušala da izvede napad na rusku eskadrilu bombardera.
Kako se navodi, ruski Su-35 se nalazio u pratnji eskadrile bombardera, a veštim manevrima uspeo je da zaštiti eskadrilu ruskih bombardera koji su bili na borbenom zadatku.
Iz ruskog vojnog resora dodaju da su svi ruski avioni ostali neoštećeni u vratili su se u svoju bazu.
07:59 29.12.2023
07:55 29.12.2023
Eksplozije u Kijevu, Harkovu, Lavovu
U mnogim gradovima širom Ukrajine od ranih jutarnjih časova odjekuju eksplozije, uključujući i u prestonici, a kako mediji saopštavaju, mogu se čuti i PVO jedinice.
Na čitavoj ukrajinskoj teritoriji proglašena je vazdušna opasnost, a pored Kijeva, eksplozije i PVO se mogu čuti i u Dnjepropetrovsku, Harkovu, Lavovu, Odesi.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je saopštio putem društvenih mreža da je odjeknulo više eksplozija u ukrajinskoj prestonici i pozvao građane da ostanu u skloništima.
Sa druge strane, gradonačelnik Harkova Igor Terehov kazao je da je odjeknulo najmanje šest detonacija nakon čega su nastali problemi sa strujom.
U Lavovu je izbio požar na „objektu infrastrukture od kritične važnosti“, iako mediji nisu napisali nikakve detalje.
Ekspolzije odjekuju i u Hmeljnickoj i Sumskoj oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala