- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Srp bez čekića“: Rusija uspešno testira novi anti-dron sistem /foto/

© Foto : Press service of RuselectronicsSerp-VS5D anti-dron sistem
Serp-VS5D anti-dron sistem - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Rusija je uspešno testirala novi napredni sistem protiv bespilotnih letelica na neodređenom delu „energetske infrastrukture“ negde u zemlji, navodi se u saopštenju za štampu koje je objavila kompanija koja stoji iza dizajna ovog sistema.
Za najsavremeniji odbrambeni sistem kaže se da može da odseče bespilotne letelice od njihovih operatera i satelitskih navigacionih sistema, onemogućavajući dronovima da lete, piše Sputnjik internešenal.
Serp-VS5D je najnoviji dodatak Serpu (doslovno „srpu“), liniji sistema protiv bespilotnih letelica koje je napravio Institut za istraživanje Vektor Holdinga Ruselektronika, podružnica ruskog odbrambenog konglomerata Rostek.

Kako funkcioniše Serp?

Kada su raspoređene, komponente za detekciju Serp-VS5D stalno nadgledaju zadatu oblast tražeći razmenu signala između dronova i njihovih operatera. Kada se takav signal otkrije, Serp-ove komponente protiv dronova stupaju na scenu jer sistem odmah počinje da potiskuje te signale u odgovarajućim propusnim opsezima.
© Foto : Research Institute "Vector"Serp-VS5D anti-dron sistem
Serp-VS5D anti-dron sistem - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Serp-VS5D anti-dron sistem
Serpove protivmere efikasno lišavaju operatere dronova mogućnosti da kontrolišu svoje bespilotne letelice. Sistem takođe isključuje bespilotne letelice iz sistema satelitske navigacije kao što je GPS, čime sprečava ove dronove da samostalno završe svoju misiju.
Serp-VS5D može da gađa bespilotne letelice na dometu do pet kilometara „pri jasnoj vidljivosti“, navodi se u saopštenju za štampu, uz napomenu da se sistem može koristiti i protiv rojeva dronova (više dronova).
Dok Serp anti-dron sistemi nadgledaju vazdušni prostor oko sebe pod uglom od 360 stepeni, moguće je prebaciti na nadgledanje odabranih sektora pod uglom od 90 stepeni kako bi se omogućilo prijateljskim dronovima da rade u toj oblasti.
© Foto : Research Institute "Vector"Serp-VS5D anti-dron sistem
Serp-VS5D anti-dron sistem - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Serp-VS5D anti-dron sistem

Koje signale Serp sistem može da potisne?

Prema informacijama dostupnim na Vektorovoj veb stranici, Serp-VS sistemi mogu da potisnu signale u nekoliko opsega u rasponu od 300 do 5600 MHz i ometaju signale satelitskih navigacionih sistema kao što su GPS, GLONASS, Galileo i BeiDou.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala