- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mogu li biljke predvideti erupcije vulkana?

© AP Photo / Marco Di MarcoIzverženie vulkana v Islandii
Izverženie vulkana v Islandii - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Mogućnost ranog detektovanja buduće erupcije vulkana ne samo da bi smanjila ljudske žrtve, već bi i omogućila naučnicima da bolje upoznaju sam vulkan.
Naučnicikoji godinama proučavaju vulkane i njihovu aktivnost mogu zahvaljujući brojnim prikupljenim podacima otprilike proceniti kada bi moglo doći do erupcije. Najbolji i najsvežiji primer je na Islandu, gde je došlo do erupcije više od mesec dana nakon što su istraživačiupozorili na tumogućnost.
Ali, da li postoji bolji i precizniji način? Grupa američkih naučnika uočila je da u prirodi postoje znacikoji bi mogli ukazivati na nadolazeću erupciju vulkana. Proučavajući prirodu u nacionalnom parku Jeloustounu SAD-u i kombinujućisatelitske podatke, otkrili su neobičan obrazac.
Kako su naveliu svojoj studiji objavljenoj u časopisu Džiokemistri, Džiofiziks end Džiosistems, uoči erupcije na tom području je primećena bujnija vegetacija koja je neposredno pred erupciju dobila smeđu boju. Naučnici su pojasnili da do toga dolazi zbog nivoa ugljen dioksida u tom području. Njegov veći nivo prvo pozitivno deluje na biljke, a kako se vulkanska aktivnost pojačava, postaje toksičan. Rezultati pokazuju da praćenje zdravlja biljaka može pružiti rana upozorenja o vulkanskoj aktivnosti, čak i godinama ranije.
Iako su se u studiji fokusirali na Jeloustoun, naučnici tvrde da bi se ova metoda mogla primeniti i na druge vulkane sličnih osobina. Takođe, smatraju da bi se dodatnim istraživanjem njihova tehnika predviđanja erupcije mogla poboljšati i prilagoditi za različite tipove vulkana.
Naime, pravovremeno praćenje i upozorenje na erupciju, baš kao što je to bio slučaj na Islandu, ne samo da može spasiti živote i smanjiti štetu, već i omogućiti naučnicimada na vreme postave senzore i tako dobiju iscrpnije informacije o samim erupcijama i vulkanima. Pogotovo onima koji se nalaze na nedostupnim područjima, , prenosi hrvatski Dnevnik.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala