Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Međunarodna zajednica zatvara oči dok Aljbin Kurti pljačka Srbe

© Sputnik / Nikolaй Sokolov / Uđi u bazu fotografijaJarinje
Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Preuzimanje Fonda za razvoj severa KiM od strane Prištine je klasična pljačka srpskih građana jer se taj Fond puni parama iz Srbije, kako je i definisano Briselskim sporazumom. Pri tom, nije ispoštovana propisana procedura po kojoj je dozvoljeno raspolaganje tim novcem, kaže Danijela Vujičić, poslanik Skupštine Srbije.
Srpska lista obratila se pismom predstavnicima zemalja Kvinte i predstavnicima Evropske unije u kome ih je obavestila da režim Aljbina Kurtija protivpravno oduzima sredstva građana sa severa KiM tako što je prisvojio sredstva iz Fonda za razvoj četiri severne opštine koji je osnovan Briselskom sporazumom.

Zapad zatvaraju oči pred Kurtijem

Danijela Vujičić, koordinator upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština i narodni poslanik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu, za Sputnjik kaže da u ovom slučaju vrlo zabrinjava ćutanje međunarodne zajednice i njenih predstavnika na svako kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištine.
„Mi duže od 10 godina čekamo Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština koja je krov Briselskog sporazuma, a iako čujemo od međunarodnih predstavnika da je formiranje ZSO obaveza Prištine, svaki dan smo svedoci da režim Aljbina Kurtija grubo i sistematski krši ovaj sporazum. Dakle, međunarodna zajednica zatvara oči pred postupcima Aljbina Kurtija u svakom smislu,“ ističe naša sagovornica.
U tom kontekstu, Vujičićeva podseća da je Briselskim sporazumom, za koji je garant Evropska unija, definisano i na koji način može da se koristi novac iz pomenutog Fonda.

Klasična pljačka Srba na severu KiM

„Briselskim sporazumom je definisano da se novac iz Fonda koristi nakon jednoglasne odluke tročlanog tela koji čine po jedan predstavnik Prištine, EU i srpskog naroda. Navedeno telo se nikada nije sastalo niti je donelo bilo kakvu odluku da bi taj novac Priština mogla da koristi. Iz tog razloga ovo je klasična pljačka građana iz opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić,“ ističe Vujičićeva.
Ono što je bitno, dodaje naša sagovornica, jeste da je Briselskim sporazumom garantovan i način prikupljanja novac u ovaj fond.
“Sporazumom je garantovano da će sva sredstva koja se prikupe od uvoza robe namenjene za ove četiri opštine na severu Kosova na prelazima Jarinje i Brnjak biti korišćena za razvoj tih opština, i infrastrukturne projekte koji treba da poboljšaju kvalitet života građanima na tom području,“ napominje Vujičićeva.
Umesto toga, navodi sagovornica Sputnjika, mi na delu imamo svakodnevno na Kosovu i Metohiji ne samo nova kršenja Briselskog sporazuma, već i kršenja osnovnih ljudskih prava Srbima na KiM, od slobode kretanja pa do ljudskih prava.

Pokazatelj namera Prištine

„Mi imamo duže od šest meseci zabranu uvoza srpske robe i proizvoda na KiM. Naši privrednici na KiM, koji su štrajkovali mirnim putem u Severnoj Mitrovici jer su im uskraćena prava , kažnjeni su od strane Prištine zbog tog postupka, globom od po 100 evra i obavezom javljanja u policijsku stanicu,“ podseća Vujičićeva.
Prema njenom rečima, ovo je pokazatelj da Priština nema nameru da ispoštuje Briselski sporazum već da joj je cilj da ga stavi potpuno van snage.
Pomenuti Fond je inače usklađen i sa Cefta sporazumom i u skladu je sa Rezolucijom 1244, prema kojima su Srbija i Unmik - Kosovo definisani kao jedinstvena carinska zona.
Opština Severna Mitrovica se pridružila „Asocijaciji kosovskih opština“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
SRBIJA
„Novi korak ka okupaciji severa KiM“: Zemljište opštine Severna Mitrovica dodeljeno tzv. MUP-u Kosova
Zgrada suda u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
SRBIJA
Srpska lista: Kurtijev režim protivpravno oduzima sredstva građana sa severa KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala