- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Guverner Ohaja stavio veto na zakon o zabrani promene pola

CC0 / Daniel_B_photos / Sudijski čekić
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Republikanski guverner Ohaja Majk Divajn stavio je veto na zakon kojim bi maloletnim transrodnim osobama bilo zabranjeno da primaju hormonsku terapiju ili da podležu operaciji promene pola.
"Ukoliko bi zakon bio usvojen, Ohajo bi time rekao da država i vlada bolje od roditelja znaju šta je najbolje za njihovo dete", rekao je Divajn, prenosi Njujork tajms.
Portparol guvernera je rekao da je Divajn doneo odluku nakon što je prošle nedelje posetio bolnice i sastao se sa porodicama koje su "i pozitivno i negativno" pogođene posledicama hormonske terapije ili operacije promene pola.
Pored zabrane tzv. "tranzicione nege" maloletnicima, u zakonu se kaže da bi medicinski radnici koji pružaju negu mogli da izgube licence, a protiv njih bi mogla da bude podignuta optužnica.
Zakonom bi transrodnim devojkama bilo zabranjeno da igraju u ženskim sportskim timovima u srednjoj školi i na fakultetu.
Prema podacima Njujork tajmsa, dosad je više od 20 američkih saveznih država usvojilo restriktivne zakone u vezi sa "tranzicionom negom", a neki od njih, između ostalog, uključuju zabranu razgovora o polu učenika u školi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala