- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vrhovni sud Izraela odobrio istopolnim parovima pravo na usvajanje dece

© Sputnik / Lola Đorđević Izraelska zastava
 Izraelska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Izraelski Vrhovni sud jednoglasno je doneo odluku prema kojoj istopolni parovi mogu da usvajaju decu, u skladu s odredbama zakona o usvajanju iz 1981. godine.
Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Uzi Vogelman kaže da je primenjena sudska doktrina tumačenja kako bi se ponovo razmotrio jezik korišćen u zakonu iz 1981. godine, pa je prema novom tumačenju usvajanje dece dopušteno svim parovima koji su u posvećenom odnosu, ne isključivo heteroseksualnim porodicama, prenosi Tajms of Izrael.
Vogelman navodi da je „subjektivna svrha” zakonodavca prilikom donošenja zakona o usvajanju bila da je za dobrobit deteta da odrasta u porodičnoj zajednici, koja uključuje dva roditelja, što detetu obezbeđuje stabilnost i sigurnost, prenosi Tajms of Izrael.
On dodatno tvrdi da su profesionalna mišljenja iznesena sudu pokazala da seksualne sklonosti roditelja nemaju nikakvog uticaja na dobrobit deteta, za šta je rekao da je srazmerno „objektivnoj svrsi“ zakona, što je dobro stanje deteta.
Prema prethodnom zakonu, isključivo su "muškarac i žena zajedno" mogli da usvoje dete, ali ovom odlukom se otklanja preferencija data heteroseksualnim parovima, što je Vlada Izraela obećala da će uraditi nakon što je prethodna peticija za uvođenje novog zakona odbijena 2017. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala