- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminuo Dik Marti

© Foto : screenshot/Swiss National LibraryDik Marti
Dik Marti - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je istraživao zločine tzv. OVK i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, preminuo je danas u 79. godini, saopštila je Liberalno-radikalna stranka Švajcarske.
Marti, bivši švajcarski senator i tužilac, objavio je 2010. godine izveštaj o sumnjama na trgovinu organima na KiM, u koje su bili umešani visokorangirani pripadnici tzv. OVK, prenosi Svis info.
Marti nikada nije prihvatio nezavisnost tzv. Kosova.
Na osnovu Martijevog izveštaja osnovana su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, a nalazi iz izveštaja korišćeni su za podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, podseća švajcarski SRF.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je u januaru 2011. godine Martijev izveštaj i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na KiM, kojim se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi.
Marti je izabran za člana Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 1999. godine, a predsedavajao je Odborom za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. godine.
U ime odbora, istraživao je tajne zatvore CIA u Evropi, a 2006. godine je objavio izveštaj u kojem je naveo da je 14 zemalja bilo u dosluhu sa SAD u "paukovoj mreži" kršenja ljudskih rpava.
Marti je rekao da su druge zemlje, uključujući Švajcarsku, bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili transfer nepoznatih osoba.
Rođen je u južnom italijanskom kantonu Ticino, gde je služio kao zamenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Bio je član vlade kantona Ticino od 1989. do 1995. godine.
Mediji prenose da je Marti bolovao od raka i da je preminuo u svom domu u Feskođi, nakon što mu se poslednjih dana naglo pogoršalo zdravstveno stanje.
Iz njegove stranke naveli su na društvenoj mreži Iks da su sa velikom tugom primili vest o smrti Martija i izrazili najdublje saučešće njegovoj porodici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala