- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poruka Lavrova: Amerika će doći sebi kad doživi šok

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Glavna poruka Sergeja Lavrova u najnovijem intervjuu vezana je za Ameriku, jer on kaže da će SAD doći sebi, odnosno da će prestati da sebe smatra bogomdanom silom, tek kad se u samoj Americi dogode krupni unutrašnji potresi i kad posle njih američko društvo doživi šok, smatra novinar Đuro Bilbija.
Strategija Zapada da oslabi Rusiju je propala, a ciljevi specijalne vojne operacije će biti ostvareni, izjavio je u četvrtak ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervju televiziji „Rusija 24“ i agenciji Sputnjik.
Komentarišući situaciju u našoj zemlji, Lavrov je rekao da je Zapad pokušao da stavi Srbiju pred izbor – ili pridruživanje sankcijama protiv Rusije ili će, u suprotnom, pokušati da u našoj zemlji izvedu državni udar.

Propala strategija Zapada prema Rusiji

Dolazak Amerike sebi je glavni uslov da SAD promeni dosadašnji kurs slabljenja i komadanja Rusije, a samim tim i da promeni odnos prema sukobu u Ukrajini, ali i da promeni kurs prema Kini, globalnom Jugu i tzv. svetskoj većini, kaže za Sputnjik Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“ i bivši dopisnik „Novosti“ iz Moskve.
„Lavrov pravilno kaže da je američka strategija, tj. strategija Zapada predvođenog SAD propala uprkos tome što je u hibridni rat, u kome je Ukrajina samo vojno poprište, uključen ceo Zapad. A znamo da je u tzv. formatu Ramštajna u kom se dogovara pomoć Ukrajini, vojna, finansijska i svaka druga do obaveštajne, bilo uključeno od 50 do 65 zemalja,“ konstatuje Bilbija.
On dodaje da je Lavrov ukazao i na nedavni tajni sastanak SAD sa nekim zemljama globalnog Juga gde su pokušali da ih navuku na lažni mirovni projekat koji se zove „podržati deset mirovnih tačaka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog“.

Rusija će ostvariti ciljeve u Ukrajini

Međutim, uprkos svemu Rusija je danas u ovoj fazi sukoba na svim bitnim pozicijama superiorna u odnosu na stanje s početka specijalne vojne operacije, što na Zapadu mnoge ljuti i kvari im igru, ističe Bilbija.
„Lavrov, naravno sa svoje zvanične, državne pozicije šefa diplomatije ne može sve otvoreno da govori, ali kad on kaže da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve postavljene u okviru specijalne vojne operacije možemo samo da nagađamo šta on misli. Ali mislim da ima smisla, mada to poistovećivati jedan kroz jedan verovatno ne bi bilo korektno, ukazati da je danas bivši predsednik Rusije, bivši premijer, sadašnji zamenik Vladimira Putina na dve bitne funkcije i lider vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev nazvao Kijev, Harkov, Dnjepropetrovsk, Nikolajev i Odesu ruskim gradovima.“

Rat Zapada protiv Srbije ne prestaje

Što se tiče Lavrovljevog odnosa prema novom nasrtaju Zapada na Srbiju, odnosno o protestima prozapadne opozicije, Bilbija ističe da on pravilno ukazuje da za razliku od Rusije, Zapad protiv Srbije vodi rat u različitim formama:
„Protiv Srbije se sa Zapada vodi rat u raznim formama, realno od 5. oktobra 2000. Sve do današnjeg dana Srbija je meta zapadne agresije, ta agresija ne prestaje i zaista Zapad Srbiju drži pred izborom – ili, ili. Rusija ne govori ili Zapad, ili saradnja sa Rusijom, već dozvoljava i jedno i drugo.“
Lavrov je upalio svetlo nad situacijom u Srbiji jer je njemu, kao i mnogima u Moskvi, jasno da se radi o novom pokušaju Zapada da baci našu zemlju na kolena, zaključio je Bilbija.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
RUSIJA
Lavrov: Zapad je pokušao da stavi Srbiju pred izbor – ili sankcije Rusiji ili pokušaj prevrata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala