- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

NBS: Inflacija opala, dinar stabilan, bruto devizne rezerve na rekordnom nivou

© Sputnik / Sladjana RadenkovicSrpski dinar
Srpski dinar - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
U 2023. godini uspostavljena je održiva opadajuća putanja inflacije i ona će se krajem godine naći na dvostruko nižem nivou nego krajem 2022. godine, održana je relativna stabilnost dinara prema evru, a bruto devizne rezerve iznose 24,5 milijardi evra i najveće su do sada, objavila je danas NBS, sumirajući rezultate postignute ove godine.
Iz NBS navode da je za više od tone uvećano i zlato u deviznim rezervama koje sada iznosi skoro 40 tona, da je dinarska štednja premašila protivvrednost od milijardu evra a da će priliv od stranih direktnih investicija premašiti projektovani nivo i biti oko rekordnog nivoa koji je zabeležen lane.
Dodaju da je radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i zaštite korisnika finansijskih usluga usvojena mera kojom su privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite, da je za korisnike finansijskih usluga na osnovu supervizorskih aktivnosti NBS ostvaren materijalni efekat od 3,1 milijardu dinara, i da su uprkos nepovoljnom delovanju faktora iz međunarodnog okruženja rejting agencije zadržale kreditni rejting Srbije, uz stabilne izglede, pri čemu se rejting prema ocenama agencija Standard & Poors i Fitch nalazi na korak od investicionog.
"Iza nas je još jedna godina ispunjena brojnim izazovima. Najvažniji zadatak bila je borba protiv inflacije, koja je predstavljala izazov na globalnom nivou. Uspeli smo da uspostavimo njenu snažnu opadajuću putanju i prepolovimo inflaciju. To smo radili postepenim i dobro odmerenim zaoštravanjem monetarne politike vodeći računa da se time ne naruši finansijska stabilnost i da se obezbedi nastavak rasta BDP-a", poručila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Dodala je da je održavanjem stabilnosti kursa dinara ograničeno prelivanje rasta uvoznih cena na domaće cene i doprineto ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti.
Prema njenima rečima, stabilnost domaće valute zaštitni je znak NBS duže od decenije a i ubuduće će svi napori centralne banke biti usmereni ka očuvanju stabilnosti - da se merama iz nadležnosti NBS doprinese lakšim uslovima poslovanja za privredu, još većem broju radnih mesta i boljem životu građana.
Koliko je hakerski napad ugrozio EPS pogledajte u emisiji „Energija Sputnjika“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala